Zuid-Soedan
De bevolking van Zuid-Soedan lijdt al jaren onder gewapende conflicten, overstromingen, hongersnood en het coronavirus. De economie van het land ligt plat en er is geen onderwijs of gezondheidszorg. In Zuid-Soedan worden mensen gemiddeld niet ouder dan 57 jaar. En om te overleven zijn de meeste Zuid-Soedanezen afhankelijk van noodhulp.
De crisis in Zuid-Soedan
Sinds 2013 eist en verwoest de burgeroorlog mensenlevens in Zuid-Soedan. Meer dan 1,4 miljoen mensen hebben alles achter moeten laten en zijn naar andere delen van het land vertrokken. Een groot deel woont nu in opvanglocaties. En 2,3 miljoen Zuid-Soedanezen zijn het land uit gevlucht.
Meer dan 70% van de Zuid-Soedanezen is afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven. Mensen worden hier gemiddeld niet ouder dan 57 jaar. Kinderen sterven vaak al voor de leeftijd van 5 jaar. En veel vrouwen overlijden tijdens de bevalling.
CARE biedt noodhulp in Zuid-Soedan
CARE biedt noodhulp in de Zuid-Soedanese staten: Oost-Equatoria, Centraal-Equatoria, Jonglei, West-Bahr-el-Ghazal en Unity. Ons werk is hier vaak gevaarlijk. Naast het voortdurende conflict, zijn er regelmatig ernstige overstromingen. Toch lukt het hier veel steun te bieden. Dit doen we onder meer door het:
- opzetten van 16 ziekenhuizen en gezondheidsposten;
- inzetten van 6 mobiele klinieken om mensen in zeer ontoegankelijke gebieden te bereiken;
- bieden van gynaecologische zorg voor moeders en intensieve zorg voor pasgeboren baby’s;
- verlenen van psychosociale hulp voor slachtoffers van (seksueel) geweld tegen vrouwen;
- leveren van medicijnen en voedingssupplementen om veelvoorkomende ziektes zoals luchtwegeninfecties, diarree en malaria te behandelen;
- opzetten van 44 locaties waar ondervoede kinderen en moeders terechtkunnen voor advies, voedselhulp en behandeling;
- uitdelen van voedselpakketten;
- leveren van schoon watervoorzieningen, sanitaire voorzieningen en hygiëne;
- voorzien van middelen waarmee mensen een inkomen kunnen verdienen zoals visnetten en landbouwgereedschap.
Daarnaast ondersteunen we 50 gezondheidsklinieken in de ergst getroffen gebieden in Zuid-Soedan. We bieden onder meer gezondheidszorg aan vluchtelingen, waarbij we extra rekening houden met vrouwen en meisjes.
Zuid-Soedan en het coronavirus
CARE investeert in hygiënemaatregelen en voorlichting over corona. In samenwerking met partnerorganisaties, zorgen we voor plekken waar mensen hun handen kunnen wassen met zeep en schoon water. We richten ons vooral opvanglocaties waar veel mensen dicht op elkaar zitten. Zo zorgen we ervoor dat deze kwetsbare groep minder kans loopt besmet te raken met corona.
Seksueel geweld tegengaan
Samen met partnerorganisaties, werken we in Zuid-Soedan ook aan preventie van seksueel geweld. Dit doen we met behulp van bewustwordingscampagnes, het bespreekbaar maken van onderdrukkende sociale normen en geweld tegen vrouwen. Daarnaast zorgen we ervoor dat vrouwen makkelijker terechtkunnen bij medische diensten en juridische hulp kunnen krijgen.
Steun voor de langere termijn
Naast het bieden van humanitaire hulp richt CARE zich op de ontwikkeling van het land op de langere termijn. Met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, werken we vijf jaar lang samen met gemeenschappen in Jonglei aan vredesopbouw, economische ontwikkeling en sociale ontwikkeling.
Dit bereikten we onder meer:
- Meer dan 150 spaar- en leengroepen zijn opgezet waaraan meer dan 3.750 huishoudens meedoen.
- 1.720 mensen kregen trainingen in beroepsopleidingsinstituten.
- 600 vrouwen en meisjes deden mee aan een programma om te leren en schrijven.
- Meer dan 25 vredescomités werden opgezet om strijd tussen gemeenschappen op te lossen.
- Werkzaamheden zijn uitgevoerd die mensen bij elkaar brengen zoals het samenwerken aan het bouwen van een dijk.