Aantal mensen dat honger lijdt opnieuw gestegen
Acute honger neemt niet alleen toe in omvang, maar ook in ernst. Wereldwijd dreigen nu meer dan 41 miljoen mensen in hongersnood of voedselonzekerheid terecht te komen. Zij hebben onmiddellijk levensreddende noodhulp nodig, maar ook steun om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
In het jaar 2020 leefden naar schatting 155 miljoen mensen in 55 landen en gebieden in voedselonzekerheid. Een stijging van 20 miljoen mensen vergeleken met het voorgaande jaar. Deze negatieve trend zette zich in 2021 voort.
Honger toegenomen in 23 landen
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwden eerder dit jaar al dat de acute voedselonzekerheid in 2021 in 23 landen en situaties verder zou verslechteren.
Hoogste alarmniveau bereikt
Ethiopië en Madagaskar zijn recent toegevoegd aan de lijst van landen waar het hoogste alarmniveau is bereikt voor voedselonzekerheid. De landen Jemen, Zuid-Sudan en Nigeria, stonden al op de lijst met de hoogste alarmniveaus, met catastrofale situaties in het vooruitzicht.
In Ethiopië verkeren naar schatting zo’n 401.000 mensen in de hoogste alarmfase voor voedselonzekerheid. In Madagaskar staan in totaal 28.000 mensen voor een hongersnood als gevolg van de ergste droogte die het land in 40 jaar heeft gekend.
Tekst loopt door onder de foto.
Extreme bezorgdheid
Afghanistan, de Democratische Republiek Congo en Haïti, Soedan en Syrië zijn landen die aanleiding geven tot extreme bezorgdheid. In elk van deze landen zullen waarschijnlijk meer dan één miljoen mensen te maken krijgen met kritieke acute voedselonzekerheid, of ernstige voedselonzekerheid.
Wereldwijd dreigen meer dan 41 miljoen mensen in hongersnood of voedselonzekerheid terecht te komen.
In onder meer Jemen, Afghanistan, Ethiopië, Zuid-Soedan, Democratische Republiek Congo en Soedan staan we mensen bij die alles doen wat ze kunnen om weer een dag door te komen. Deze mensen lijden honger als gevolg van conflicten en geweld, door ongelijkheid, door de gevolgen van klimaatverandering, door het verlies van land of door de strijd tegen het coronavirus. Elke dag zien we dat het vrouwen en meisjes zijn die het hardst worden getroffen.
Steun het werk van CARE. Denk aan het regelen van een nalatenschap of door samen te werken als organisatie of partner. Help mee om armoede te bestrijden door ongelijkheid tegen te gaan.
Steun het werk van CARE
Dankzij giften, groot en klein, kunnen we mensen op de moeilijkste plekken ter wereld ondersteunen bij het opbouwen van een beter bestaan.