Beiroet: Protectie en CASH support

Inwoners van Beiroet getraumatiseerd en financieel geraakt na de explosie

De gevolgen van de explosie in Beiroet zijn groot. Volwassenen en kinderen dragen de traumatische ervaring met zich mee. Veel mensen raakten als gevolg van de explosie niet alleen hun huis kwijt, maar ook hun bron van inkomsten.

Zo ook Rana, een ondernemer die een kledingwinkel heeft in een van de getroffen wijken van Beiroet. De explosie richtte grote schade in haar winkel aan. Geld voor het herstel van haar bedrijf heeft ze niet. Geen bedrijf, betekent voor Rana geen inkomsten en dus geen geld om eten te kopen.

Eenmalige bedrijfssubsidie

Ondernemers krijgen van de Joint Respons een eenmalige subsidie om hun bedrijf te herstellen. Caritas, de partner van Cordaid, geeft cash support. ‘Cash is fantastisch. Het is een waardige manier van hulp geven. Mensen kunnen het zelfstandig gebruiken voor hun huis, onderneming of voor eten’, zegt Soniya. Zij is verantwoordelijk voor het monitoren en de evaluatie van het werk van de Joint Response. Zo evalueert ze of mensen gemakkelijk toegang hebben gekregen tot het geld, of het daadwerkelijk het gemelde probleem heeft opgelost en of daarmee de situatie verbeterd is. Soniya monitort daarnaast of het werk van de organisatie niet schadelijk is voor de begunstigde of de omgeving.

Traumatische gebeurtenis

Ook de psychische gevolgen van de explosie zijn groot. Mensen verloren familieleden, vrienden, collega’s en buurtgenoten. Huizen, winkels en bedrijven raakten beschadigd. Veel mensen hebben angst,- en paniekklachten en slapen ’s nachts slecht. Kinderen kampen met dezelfde klachten. Lebanon Joint Response helpt mensen om te gaan met verlies, stress en trauma als gevolg van de tragedie.

ABAAD, de lokale partner van CARE, geeft traumaverwerkingssessies aan volwassenen.

De focus ligt op de explosie, maar ook op de gevolgen van COVID-19. Het is snelle psychosociale support. Als het nodig is, worden deelnemers doorverwezen naar een-op-een sessies. De sessies gaan over verzoening, over omgaan met gewelddadige situaties en over stress. Er is veel animo voor de sessie, volgens gespreksleider Ranim.

Angst en stress na explosie

Ayla is een van de vrouwen die de bijeenkomsten bezoekt. Door de explosie moest ze haar huis in de zwaar getroffen wijk Karantina verlaten. Het is niet de eerste keer dat ze haar huis achterlaat. Twee jaar geleden kwam ze vanuit Syrië naar Libanon.

‘Ik ben gewend geraakt aan de geluiden van bommen. Maar de onvoorspelbaarheid van deze explosie maakt me angstig. Hier verwachtte ik het niet. We leefden in veiligheid. Ik was in het begin bang dat er nog een explosie kwam.’

Ze hoorde van mensen in de buurt dat er een plek was om over haar trauma’s te praten.
‘Ik ben hier om meer te leren over hoe om te gaan met geweld en met negatieve ervaringen.’ Ze heeft veel baat bij de sessies. ‘Ik leer wat ik financieel en fysiek kan doen om mezelf te beschermen.’

“Ik ben gewend geraakt aan de geluiden van bommen. Maar de onvoorspelbaarheid van deze explosie maakt me angstig. Hier verwachtte ik het niet.”

Ayla

Ola komt met haar dochter naar de sessies. Ze kende ABAAD al voor de explosie.

‘De organisatie helpt me om mijzelf op te bouwen en te versterken.’ Tijdens de explosie deed ze er alles aan om haar dochter te beschermen. ‘Het is vuurwerk, vertelde ik haar, in de hoop dat ze zou ontspannen.’ Ola is altijd gestrest. ‘Ik denk de hele dag aan de toekomst van mijn kind. Ik wil een goed leven voor haar, maar ik ben bang voor de toekomst.’

Ola hoopt beter te kunnen communiceren over haar gevoelens na het bijwonen van de sessies.

‘Ik ontmoet nieuwe mensen. Iedereen wordt gelijk behandeld, er is hier geen discriminatie. Ik heb geleerd hoe om te gaan met onveiligheid en hoe ik geweld uit de weg kan gaan. Ik voel me hier veilig.’

Er zijn 6 Nederlandse organisaties betrokken bij het Joint Response project. Dit zijn Cordaid, Dorcas, Save the Children, Stichting Vluchteling, World Vision en CARE. Hieronder een overzicht van de sectoren waarin zij werken in Libanon: