‘Breaking the Silence’: 10 humanitaire crises die het nieuws niet haalden in 2023
CARE’s rapport ‘Breaking the Silence’ brengt jaarlijks in kaart welke humanitaire crises buiten het zicht van de media bleven. Opmerkelijk dit jaar is dat de tien meest onderbelichte crises zich – voor het tweede jaar op rij – allemaal in Afrika afspelen. De release van de film ‘Barbie’ en de wereldtournee van popster Taylor Swift kregen beiden meer media-aandacht dan deze tien crises bij elkaar.
Angola is opnieuw nummer één in de top tien meest onderbelichte humanitaire crises van het afgelopen jaar. Meer dan 7 miljoen mensen worden in het land geteisterd door droogten, overstromingen en honger. Toch werden daar in 2023 maar 1.049 online nieuwsartikelen over gepubliceerd, terwijl over de release van de hyperpopulaire film ‘Barbie’ 260 keer zoveel (273.279 artikelen) werd geschreven.
Voor de achtste keer op rij publiceert CARE het rapport ‘Breaking the Silence’, om zo aandacht te vragen voor de meest vergeten humanitaire crises wereldwijd. Dit zijn de humanitaire crises die de krantenkoppen niet haalden in 2023.
De tien humanitaire crisis die het nieuws niet haalden in 2023:
- Angola – 7,3 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.
- Zambia – 1,35 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten.
- Burundi – 5,6 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed.
- Senegal – 1,4 miljoen mensen verkeren in voedselonzekerheid.
- Mauritanië – een kwart van de mensen leeft in armoede.
- Centraal-Afrikaanse Republiek – zesde kindersterftecijfer ter wereld.
- Kameroen – één op de zes mensen heeft humanitaire noodhulp nodig.
- Burkina Faso – 8,8 miljoen mensen leven in armoede.
- Oeganda – moedersterftecijfer van 284 per 100.000 bevallingen.
- Zimbabwe – bijna 8 miljoen mensen leven in extreme armoede.
Wereldwijde vraag naar noodhulp groter dan ooit
“De wereldwijde vraag naar noodhulp is nog nooit zo groot geweest als in 2023. Dit zagen we terug in de berichtgeving van internationale media, waar de aardbevingen in Turkije en Syrië, de oorlog in Oekraïne en het escalerende conflict in het Midden-Oosten de boventoon voerden. Veel crises in Afrika zijn al lang aan de gang, waardoor er weinig aandacht meer aan wordt geschonken, zeker nu mediaberichtgeving steeds duurder wordt”, vertelt Deepmala Mahla, CARE’s voorzitter voor humanitaire zaken.
Conflicten en klimaatcrisis verergeren honger in Afrika
De tien meest onderbelichte humanitaire crises van 2023 spelen zich allen af in Afrika. In Zambia, tweede op de lijst, hebben 1,35 miljoen mensen honger. Het land wordt hard getroffen door klimaatverandering. Ook Burundi, derde op de lijst, wordt regelmatig geteisterd door klimaatrampen, zoals overstromingen. Bijna 70.000 mensen zijn op de vlucht als resultaat. Ondervoeding is een enorm probleem in het land, met name onder kinderen.
“In 2024 zullen zo’n 300 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben, waarvan de helft in Afrika woont.”
Deepmala Mahla, CARE’s voorzitter voor humanitaire zaken
“Volgens de Verenigde Naties zullen zo’n 300 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben in 2024, waarvan de helft in Afrika woont. We mogen niet vergeten dat honger bijna altijd door mensen wordt veroorzaakt. Conflicten, economische recessies, extreme weersomstandigheden, armoede en ongelijkheid zijn de voornaamste oorzaken. Om te voorkomen dat meer levens verloren zullen gaan, is er meer aandacht en financiering voor humanitaire noodhulp nodig. Het afgelopen jaar werd slechts 35% van de benodigde financiering daadwerkelijk vrijgemaakt voor humanitaire hulp, wat lang niet genoeg is”, vertelt Mahla.
Methode
Voor het achtste jaar op rij heeft het internationale media monitorbedrijf Meltwater dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van CARE. 5 miljoen online Arabische, Duitse, Engelse, Franse en Spaanse artikelen, die gepubliceerd zijn in de periode van 1 januari tot en met 30 september 2023, werden geanalyseerd. Van een lijst met 48 humanitaire crises die allen meer dan één miljoen mensen treffen, werden de tien crises met de laagste media-aandacht geïdentificeerd.