CARE Crisis Rapport: 10 humanitaire rampen die in 2024 de krantenkoppen niet haalden 

Meer dan twee miljoen mensen in Angola lijden onder de ergste droogte in meer dan 40 jaar. Toch werden er in 2024 slechts 1.956 online artikelen over deze crisis gepubliceerd. Daarmee staat Angola voor het derde jaar op rij bovenaan de lijst van de tien meest vergeten humanitaire rampen in het CARE Crisis Report. Voor de negende keer schrijft CARE dit rapport om de rampen die gedurende het jaar nauwelijks het nieuws haalden te belichten – en ook in 2024 vonden deze tien vergeten crises allemaal plaats in Afrika. 

Een tijdelijke schuilplaats voor intern ontheemden in Cabo Delgado in het noorden van Mozambique. Door het aanhoudende geweld zijn al meer dan 583 duizend mensen op de vlucht geslagen. Foto: CARE/Sarah Easter

“Ongeveer 35 miljoen mensen worden getroffen door deze crises, maar cijfers zijn niet genoeg om de omvang van het menselijk leed te beschrijven,” zegt onze directeur Reintje van Haeringen. “Bij deze stille rampen moeten gemeenschappen elke dag zelf vechten voor hun leven, vaak onder leiding van vrouwen, omdat zij onvoldoende toegang tot humanitaire hulp of internationale steun hebben. Bovendien zijn de getroffen regio’s vaak niet stabiel genoeg om deze problemen aan te pakken. Met ons rapport willen we mensen aanmoedigen om beter te kijken en luisteren – want elke persoon in nood verdient solidariteit en concrete steun.”   

Geweld en klimaatverandering verergeren de noden 

De hereniging van de Britse popband Oasis was afgelopen herfst groot nieuws – er werden maar liefst 125.698 artikelen over de aankondiging geschreven. Dit staat helaas in schril contrast met de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die op de tweede plaats in het rapport staat omdat deze ongeveer 30 keer minder aandacht kreeg. Het land lijdt al langer dan tien jaar onder geweld en conflict, waardoor miljoenen mensen ontheemd zijn geraakt en kampen met een tekort aan essentiële voorzieningen en levensmiddelen. 

Op de derde plaats in het CARE Crisis Rapport staat het eiland Madagaskar. Hier worden problemen zoals armoede en honger verder verergerd door de extreme weersomstandigheden, waaronder overstromingen, cyclonen en droogte. 

In het noordoosten van Madagaskar bereidt Sandra iedere dag verse beignets voor om te verkopen. Foto: Miantsa Randrianasolo/CARE

Gemeenschappen in vele andere landen, waaronder Burundi, Malawi en Zambia, lijden steeds meer onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Zo werden vorig jaar in Burundi 298 duizend mensen getroffen door zware overstromingen. “De regio was al arm vóór de overstromingen en is nu nog verder in armoede gestort, omdat het weinige dat families hadden is weggespoeld,” benadrukt Juvenal Afurika, CARE landendirecteur in Burundi. Toch verdwijnen deze humanitaire crises steeds meer uit het publieke oog. 

Faith Phiri, directeur van CARE’s partner Girls Empowerment Network (GENET) in Malawi, benadrukt het belang van meer media-aandacht. “Het erkennen van de uitdagingen in Malawi zou niet alleen tot meer hulp leiden, maar ook de veerkracht en kunde belichten van Malawische vrouwen en meisjes die, ondanks de tegenspoed, verandering in hun gemeenschappen creëren,” zegt Phiri. “Door samen te werken met lokale journalisten kunnen uitdagingen op een genuanceerde manier en in de juiste culturele context worden gepresenteerd, waardoor internationale doelgroepen unieke inzichten krijgen.” 

Na cycloon Freddy deelden CARE Malawi en haar partners hygiëne- en waardigheidspakketten uit aan vrouwen en meisjes in verschillende kampen voor ontheemden. Foto: CARE International/James Chembekeza

De tien meest vergeten humanitaire crises in 2024

  1. Angola – 2,2 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. 
  2. Centraal-Afrikaanse Republiek – Eén op de vijf mensen is ontheemd. 
  3. Madagaskar – Meer dan 80 procent van de bevolking leeft in armoede. 
  4. Burkina Faso – 2,7 miljoen mensen kampen met acute honger. 
  5. Burundi – 52 procent van de kinderen onder de vijf jaar is chronisch ondervoed. 
  6. Mozambique – 2,8 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten. 
  7. Kameroen – 60 procent van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater. 
  8. Malawi – 40 procent van de bevolking heeft te maken met extreme voedseltekorten. 
  9. Zambia – 9,8 miljoen mensen worden getroffen door droogte.
  10. Niger – 4,5 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. 

“Zonder aandacht voor deze crises, krijgen mensen niet de hulp die ze nodig hebben. Miljoenen mensen lijden in stilte, omdat de media zich vooral richten op grote en zichtbare rampen,” zegt Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp bij CARE Nederland. “Met weinig aandacht komt ook minder financiering, waardoor miljoenen mensen zonder essentiële hulp blijven. De media-aandacht is een levenslijn voor deze vergeten crises.”   

                    Download nu het (engelstalige) CARE Crisis Rapport om meer over deze vergeten humanitaire rampen te leren.