Hoop en veerkracht in CARE’s 10 meest impactvolle foto’s van 2024  

2024 bracht de mensheid tot het uiterste. Conflict, de gevolgen van klimaatverandering, politieke instabiliteit, economische chaos en toenemende ongelijkheden hebben wereldwijd verwoestende humanitaire crises veroorzaakt of verergerd. Toch geven gemeenschappen over de hele wereld niet op – in plaats daarvan herbouwen ze hun leefomgeving en zetten ze iedere dag moedig stappen richting een gelijkwaardige toekomst. 

Doordat wij en onze lokale partners nauw met deze gemeenschappen samenwerken, hebben we tijdens de moeilijke gebeurtenissen ook veel fascinerende en mooie momenten in 2024 kunnen vastleggen – het gaat om meer dan 5 duizend foto’s en video’s. Chandra Prasad, een zeer ervaren fotograaf die nu CARE’s globale fotobibliotheek overziet, nam de monumentale taak op zich om de 10 meest impactvolle momenten te selecteren. Zijn keuzes werden geleid door de universele menselijke emoties die deze beelden oproepen en de verhalen die ze vertellen – emoties die hij dagelijks ervaart terwijl hij door CARE’s beeldbank heen bladert.  

Kracht

Foto: CARE/Sarah Easter

De 23-jarige Soedanese vluchteling Teissir woont samen met haar drie zussen in een vluchtelingenkamp in Tsjaad. Teissirs glimlach laat haar ongelooflijke moed en kracht zien. Daarachter schuilt wat zij en haar zussen hebben overleefd: een conflict dat CARE omschrijft als een oorlog tegen vrouwen en meisjes. De zussen ontvluchtten Soedan tijdens een gewelddadige aanval. In alle chaos van vliegende granaten en wanhopige mensen op de vlucht, verloren zij hun ouders. Na een reis van tien dagen kwamen ze aan in Tsjaad, waar hen snel werd geleerd hoe ze een eigen huis konden bouwen. De oorlog in Soedan is momenteel de grootste ontheemden- en hongersnoodcrisis ter wereld. 

Verdriet

Foto: Shafak/CARE

Een man staat tussen het puin van een gebouw in Idlib, Syrië, na een luchtaanval die in december een gezondheidscentrum en andere civiele gebieden trof. Na bijna 14 jaar oorlog zijn scènes van vernietiging helaas normaal geworden in dit land. Recente gebeurtenissen hebben echter een sprankje hoop gegeven op een betere toekomst voor Syrië. 

Leven

Foto: CARE/Team Yousef Ruzzi

Te midden van het catastrofale lijden in Gaza vierden artsen in juni de veilige geboorte van Laila* in een van de enkele overgebleven ziekenhuizen. Haar moeder, Zenab*, beschreef de tegenstrijdige emoties die ze vlak voor de bevalling voelde: “Ik ben doodsbang. Tegelijkertijd kan ik niet wachten om mijn baby in mijn armen te houden. Het is vreemd om deze gevoelens van horror te hebben, gemengd met iets zo moois.” Zenab* verloor aan het begin van het conflict haar man en woont momenteel in een tent met baby Laila* en haar oudere dochter. De bevolking van Gaza blijft lijden onder deze verwoestende oorlog – al meer dan 44 duizend mensen zijn om het leven gekomen en bijna twee miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. 

Vreugde

Foto: Muhammad Qadeer/CARE

Shajahan Begum en haar man lachen terwijl ze door de producten van haar winkel in Pakistan gaan. Begum is een ondernemer en deelnemer van CARE’s Strive Women-programma, dat wordt gesteund door het Mastercard Center for Inclusive Growth. Dit programma versterkt de financiële gezondheid van door vrouwen geleide ondernemingen en pakt de unieke barrières aan waarmee vrouwelijke ondernemers te maken hebben, zoals beperkte toegang tot krediet. 

Ongeloof

© Tanaka Chitsa/CARE
Foto: Tanaka Chitsa/CARE International

De Zimbabwaanse boerin Anna Chitiyo bekijkt haar maïsplanten, die in april volledig uitgedroogd raakten door El Niño. De extreme droogte in Zimbabwe en andere landen in het zuiden van Afrika heeft de regionale voedselproductie ernstig beïnvloed, waardoor het aantal mensen dat met honger kampt is toegenomen en nationale overheden een staat van nood hebben uitgeroepen. 

Trots

Foto: Nigel Barker/CARE

Isatu Madu Gbla, een gemeenschapsleider in Sierra Leone, lacht terwijl ze twee van haar vier kinderen vasthoudt. Isatu is de enige kostwinner voor haar kinderen en is vastberaden om haar gemeenschap te helpen bij het aanpakken van verschillende uitdagingen, waaronder armoede en ongelijkheid – een opmerkelijk en inspirerend voorbeeld van vrouwelijk leiderschap. 

Vastberaden

© GRAYSCALE MEDIA
Foto: Grayscale Media/CARE

Een Palestijnse man bakt brood boven een houtvuur vanwege het gebrek aan gas en elektriciteit in het noorden van Gaza in januari. Bijna een jaar nadat deze foto werd genomen, worden twee miljoen Palestijnen in Gaza nog steeds onderworpen aan uithongering, massale gedwongen ontheemding, onmenselijke leefomstandigheden en de dood. Negen van de tien mensen zijn uit hun huizen verdreven en worstelen om slechts één maaltijd per dag te bemachtigen. 

Verandering

Foto: Pauline Hurungudo/CARE

Meisjes in Zimbabwe leren lassen als onderdeel van CARE’s START4GIRLS-programma. Dit initiatief bevordert de terugkeer naar school en toegang tot beroepsopleidingen voor meisjes die zijn gestopt met school, met name getrouwde meisjes en tienermoeders. Zowel in Zimbabwe als in andere landen bieden we onderwijs zodat vrouwen en meisjes hun dromen kunnen najagen.

Leiderschap

Foto: Sarah Alabsie

Samen met haar vrouwengroep nam Nada het initiatief om de hoofdweg die hun dorp in Jemen verbindt met anderen te vernieuwen. Met steun van BMZ hielp CARE hen bij het asfalteren van de weg, waardoor hun toegang tot essentiële diensten werd hersteld. Vrouwelijke leiders zoals Nada zetten zich in voor wederopbouw en veerkracht te midden van een verwoestende oorlog die al bijna tien jaar duurt.  

Warmte

Foto: Laura Noel/CARE

De 9-jarige Julieta geniet van het knutselen op de Pescadero-migrantenlocatie langs de grens tussen Honduras en Nicaragua in april, samen met CARE-medewerker Kalei Talwar. Pescadero is een faciliteit die door de Verenigde Naties wordt beheerd. De faciliteit bestaat momenteel uit 39 verschillende internationale hulporganisaties, waaronder CARE, en biedt een breed scala aan diensten aan migranten. Door een combinatie van bendegeweld, honger, armoede en de gevolgen van klimaatverandering, moeten miljoenen mensen in Midden-Amerika noodgedwongen gevaarlijke reizen ondernemen om asiel te zoeken in andere landen. 

*Namen zijn veranderd om identiteiten te beschermen.