Deze week is CARE op televisie!
Vanaf zaterdag 14 december tot en met vrijdag 20 december zijn we te zien op televisie via de zendtijd van Socutera. Het programma zendt spots van erkende goede doelen uit op NPO 1, 2 en 3. De reclamespot geeft deze week aandacht aan het werk van CARE. Tijdens de spot worden de verhalen van Siraab uit Somalië en Dokter Ivy uit de Filipijnen verteld. Twee vrouwen die hard geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering.
Extreme droogtes in Somalië
Het verhaal van Siraab laat de uitdagingen zien waarmee veel gezinnen in Somalië dagelijks worden geconfronteerd. Het land wordt geteisterd door droogtes die worden versterkt door klimaatverandering. Het gevolg hiervan is dat oogsten mislukken, vee sterft en er nauwelijks schoon drinkwater beschikbaar is.
CARE werkt al sinds 1981 in Somalië. We zorgen er onder meer voor drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daarnaast geven we trainingen over het duurzaam omgaan met bijvoorbeeld landbouwgrond. Zo vergroten we de voedselzekerheid voor gemeenschappen in het land.
Tyfonen in de Filipijnen
De Filipijnen worden al jaren getroffen door heftige tyfonen die over de eilandenstaat heen razen. Door klimaatverandering nemen de kracht en het aantal tyfonen ieder jaar toe. In 2024 hebben we een recordjaar met wel 12(!) tyfonen gehad. 3 jaar geleden werden de Filipijnen ook al geraakt. Supertyfoon Odette zorgde voor een enorme ravage aan het land. Het ziekenhuis van Dokter Ivy leed enorme schade door tyfoon Odette.
Direct na een grote natuurramp, zoals tyfonen Odette en Doksuri, zijn we ter plaatse om noodhulp te verlenen. Vervolgens blijven we aanwezig om getroffen gemeenschappen te ondersteunen bij de wederopbouw van hun gebied en het versterken van hun weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo werd mede dankzij steun van CARE het ziekenhuis van Dokter Ivy vlak na de ramp weer hersteld.
Gelijkwaardigheid staat centraal in ons werk
Van de Filipijnen tot Somalië, in al ons werk hebben we speciale aandacht voor de specifieke behoeften van vrouwen en meisjes. Wij zien namelijk het directe verband tussen armoede en ongelijkheid. Door gelijke rechten en kansen voor vrouwen en meisjes na te streven, pakken we het probleem bij de wortels aan.