CARE reageert op Ruslands terugtrekking uit de graandeal met Oekraïne
CARE is verontrust over het nieuws dat Rusland zich teruggetrokken heeft uit de graandeal met Oekraïne. Door de deal kon graan, ondanks de oorlog tussen de twee landen, toch over de Zwarte Zee geëxporteerd worden. De deal is van levensbelang voor miljoenen mensen die in voedselonzekerheid leven, van Oekraïne tot de Hoorn van Afrika.
CARE roept de betrokken partijen op om zich aan de afspraken van de deal te houden en te blijven onderhandelen voor een alternatief, om zo de impact van het instorten van de deal zo klein mogelijk te houden. Leiderschap en inzet van alle betrokken partijen is nodig om te voorkomen dat de negatieve gevolgen voor de mensen met de grootste honger in de wereld beperkt blijven.
Michelle Nunn, directeur van CARE USA: “We zijn erg verontrust over de opschorting van de graandeal. De stopzetting van de deal heeft enorme negatieve gevolgen voor de allerarmsten wereldwijd, met name voor vrouwen en families, door hun voedselonzekerheid nog verder te verergeren. Deze deal zorgde ervoor dat graan verscheept kon worden via de Zwarte Zee, en verzachtte zo de wereldwijde voedselcrisis. De stop op de import van graan zal een enorme impact hebben op economische zwakke landen in het Midden Oosten en Noord-Afrika die hiervan afhankelijk zijn. Daarnaast zullen de voedselprijzen wereldwijd destabiliseren, met gevolgen voor miljoenen mensen.”
De stopzetting van de graandeal heeft enorme negatieve gevolgen voor de allerarmsten wereldwijd, door hun voedselonzekerheid nog verder te verergeren.
Michelle Nunn, directeur CARE USA
“Oekraïne en Rusland zijn twee van de werelds grootste leveranciers van onder andere graan, maïs, gerst en zonnebloemolie, die cruciaal zijn voor broodproducten, en van meststoffen die wereldwijd nodig zijn voor landbouw. Dankzij de graandeal zijn meer dan 30 miljoen ton voedselwaren, ondanks de oorlog, geëxporteerd vanuit Oekraïne. Miljoenen mensen in nood, met name vluchtelingen en de allerarmsten, zijn hiervan afhankelijk.
Zonder de deal is de kans groot dat de voedselprijzen enorm zullen stijgen, waardoor armoede en honger nog verder toenemen in landen als Somalië, Jemen en Libanon. Daarnaast zal een gebrek aan meststoffen impact hebben op miljoenen kleinschalige ondernemers, met name vrouwelijke boeren, in Afrika en op andere plekken, waardoor hun oogsten, families en gemeenschappen in gevaar komen”, vertelt Juan Echanove, vicedirecteur voor voedselsystemen bij CARE.