CARE verwelkomt staakt-het-vuren in Libanon

CARE verwelkomt de aankondiging van het staakt-het-vuren in Libanon. Wij roepen alle partijen bij het conflict op om een verdere escalatie van het geweld te voorkomen, zich te houden aan het internationale humanitaire recht, en deze cruciale stap voort te bouwen richting een langdurig staakt-het-vuren en een vreedzame oplossing van het conflict. De veiligheid, bescherming en het welzijn van alle mensen in de regio staan voorop. Daarom blijven wij ook oproepen tot een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren in Gaza.

CARE Libanon deelt voedselpakketten uit. Foto: CARE Libanon 

“Deze stap is cruciaal om tot een vreedzame oplossing van dit verschrikkelijke conflict te komen – en een permanent staakt-het-vuren moet de inzet blijven. Er zijn dit jaar al veel te veel kostbare mensenlevens verloren en dit moet nu stoppen. Niet alleen in Libanon, maar ook in Gaza,” zegt onze directeur Reintje van Haeringen.

“Het beëindigen van het geweld is essentieel om het verwoestende verlies van mensenlevens te stoppen en te kunnen reageren op de enorme humanitaire behoeften in Libanon,” zegt Michael Adams, landendirecteur van CARE International in Libanon. “De vernietiging van civiele infrastructuur, zoals ziekenhuizen en watervoorzieningen, en de verstoring van het onderwijs zullen blijvende gevolgen hebben, met name voor vrouwen en meisjes.”

“We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om de humanitaire financiering op te schalen, de oproep van de Verenigde Naties volledig te ondersteunen en direct hulp te bieden aan lokale organisaties, waaronder door vrouwen geleide organisaties die aan de frontlinie van deze crisis staan. Naast Akkar, het Libanese berggebied en Beiroet, moeten humanitaire hulpverleners volledige, veilige en onbelemmerde toegang krijgen om gemeenschappen in Zuid-Libanon en de Bekavallei bij te staan,” vervolgt Adams.

De veiligheid, bescherming en het welzijn van alle mensen in de regio staan voorop.

Al vóór dit conflict kampte Libanon met een ernstige sociaaleconomische crisis en ontving het de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking ter wereld. Het recente geweld heeft meer dan 3.500 mensen het leven gekost en massale ontheemding veroorzaakt – bijna een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Tientallen dorpen in Zuid-Libanon zijn verwoest en het levensonderhoud van vele families is vernietigd. Vrouwen en meisjes die noodgedwongen hun huizen moesten ontvluchten, lopen een verhoogd risico op gendergerelateerd geweld.

Om vrede en herstel te bevorderen, is het essentieel om het trauma aan te pakken van een bevolking die al tientallen jaren te maken heeft met de impact en nasleep van eerdere conflicten. Donoren moeten investeren in vroeg herstel, psychosociale gezondheidszorg en gerichte interventies om gendergerelateerd geweld te voorkomen en aan te pakken.