Een maand na aardbeving Myanmar: Meest kwetsbaren worstelen met herstel terwijl moesson nadert
Een maand na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,7 in Myanmar blijven de humanitaire behoeften groot. Door de ramp kwamen bijna 3.700 mensen om het leven en 4.800 mensen raakten gewond. Honderden anderen worden nog steeds vermist. Vrouwen en meisjes behoren tot de groepen die het meest kwetsbaar zijn. Met de komst van de moesson nemen verschillende risico’s alleen maar toe.

CARE’s lokale partner in Sagaing deelt hulpgoederen uit. Foto: CARE Myanmar
Vrouwen vormen meerderheid getroffen bevolking
Een onderzoek van CARE en haar lokale partners in Mandalay, Zuid-Shan en Sagaing – drie van de zwaarst getroffen gebieden – laat zien dat vrouwen het grootste deel uitmaken van de getroffen bevolking. De resultaten benadrukken dan ook de toenemende uitdagingen voor vrouwen, kinderen en andere groepen in kwetsbare posities. Omdat gemeenschappen al te maken hebben met meerdere humanitaire crises, brengt het komende moessonseizoen extra risico’s, waaronder meer ontheemding, gezondheidsproblemen en slechtere leefomstandigheden.
“Risico’s zoals geweld, misbruik en uitbuiting – vooral tegen vrouwen, meisjes en andere kwetsbare groepen – nemen toe en zijn in crisissituaties moeilijker te monitoren. Wat we horen, is diep verontrustend,” zegt Arif Noor, landendirecteur van CARE Myanmar.
“Zo gaf in Mandalay bijna 60 procent van de ondervraagden aan geweld of intimidatie tegen vrouwen en meisjes te hebben gehoord. Toch wist slechts een kwart waar en hoe ze precies hulp konden zoeken,” vervolgt Noor. “Toegang tot gespecialiseerde hulpdiensten is beperkt, vooral voor mensen met een handicap. Herstel moet niet alleen gaan over het herbouwen van huizen; het gaat ook om veiligheid en bescherming voor de meest kwetsbaren, in het bijzonder ontheemde vrouwen en meisjes.”

Mya Sein* is een vrouw die door conflict al twee keer is ontheemd en nu na de aardbevingen in een opvanglocatie woont. Foto: CARE Myanmar
Vrouwen voelen zich vaak niet veilig
Op de 28 beoordeelde locaties die door de aardbeving zijn getroffen, raakten meer dan 6.500 huizen en 4.300 latrines beschadigd. Door het ernstige tekort aan woningen verblijven veel gezinnen bij familieleden, in overvolle schuilplaatsen of open ruimtes. Volgens CARE Myanmar hebben veel schuilplaatsen geen muren of afscheidingen, waardoor zelfs iets basaals als het verwisselen van maandverband erg moeilijk is.
Getroffen gezinnen verkeren door het gebrek aan voedsel, schoon drinkwater en bescherming nog steeds in nood. Veel kinderen zijn gescheiden van hun familie en verblijven in schuilplaatsen zonder begeleiding; van deze kinderen is 65 procent meisje. De meest gemelde risico’s op het gebied van bescherming zijn huiselijk geweld, kind- en gedwongen huwelijken en kinderarbeid. In Mandalay gaf 70 procent van de ondervraagden aan dat ze zich niet veilig voelen in de opvanglocaties.
“Vrouwen voelen zich niet veilig. De schuilplaatsen bieden geen bescherming tegen wind of regen, en vooral voor grote gezinnen en jonge kinderen is het zwaar. We slapen buiten, zonder bedden, kussens of elektriciteit, en maken ons zorgen over het weer en nieuwe aardbevingen. We hebben alles achtergelaten, wat het extra zwaar maakt voor meisjes. ’s Nachts is het onveilig om een toilet te vinden en soms moeten we twee uur lopen voor water. Ook onszelf wassen is moeilijk. Voor vrouwen is het ontzettend zwaar,” vertelt Mya Sein* – wier verhaal de bredere zorgen over veiligheid weerspiegelt.

Distributie van hulpgoederen via CARE’s lokale partner in Sagaing. Foto: CARE Myanmar
CARE breidt hulpverlening uit in aanloop naar moesson
Terwijl de noden blijven toenemen, schalen wij onze humanitaire hulpverlening verder op. Samen met lokale partners werken wij hard door om in de komende 9 tot 12 maanden 100 duizend mensen ondersteunen. Met de beschikbare financiering wordt al levensreddende hulp geboden, waaronder materialen voor onderdak, voedsel, financiële steun via contant geld, gezondheidszorg, schoon drinkwater en bescherming voor de zwaarst getroffen gemeenschappen zoals vrouwen en meisjes. Toch hebben veel gezinnen nog steeds onvoldoende middelen om aan hun basisbehoeften te voldoen.
“We zijn dankbaar dat mensen uit het hele land samenkomen, ons steunen en samenwerken met lokale leiders,” deelt een van CARE’s lokale partners. “Maar nu de crisis verergert, is extra financiering van cruciaal belang – niet alleen voor noodhulp, maar ook voor duurzaam herstel.”
Met de komst van de moesson nemen de risico’s op overstromingen, ziekten en slechtere leefomstandigheden alleen maar toe. Zo veroorzaakte in 2024 hevige regenval al overstromingen in Mandalay en Sagaing, waarbij huizen, wegen en landbouw beschadigd raakten. Deze gebieden worden nu opnieuw bedreigd na de aardbeving.
CARE heeft een nieuwe locatie geopend in Mandalay om hier voorraden op te slaan, schuilplaatsen te verbeteren en toegang tot veilig water te verbeteren. Toch is er snel extra steun nodig om degenen in de meest kwetsbare posities te bereiken, voordat zij worden afgesneden van hulp. Ook is er geld nodig voor lokale (door vrouwen geleide) organisaties die dicht bij de crisis staan en snel kunnen reageren.
*Namen zijn veranderd om de privacy, veiligheid en bescherming van projectdeelnemers te waarborgen.