Fatima (CARE) over haar werk voor Syrië
Fatima Azzeh is moeder, journalist en CARE-medewerker voor Syrië. We spraken met haar over de huidige situatie van het al bijna 9 jaar lang in crisis verkerende land.
“Ik kom uit deze regio en mijn moeder is Syrisch- ik heb prachtige jeugdherinneringen aan de bezoeken aan mijn moeder’s familie in Syrië. Ik hoop dat mijn kinderen ook de kans krijgen op die ervaring.”
Fatima Azzeh
Als medewerker zie je veel ellende. Wat is je bijgebleven?
“CARE werkt samen met leraren en leraressen om psychosociale ondersteuning te bieden aan getraumatiseerde kinderen in Idlib. De man van een van hen werd vastgehouden door de Syrische regering. Sindsdien stond ze er alleen voor met haar vier kinderen. Ze vertelde me dat ze samen meer dan 20 keer hun huis waren ontvlucht. Normaal gesproken was ze de laatste die de buurt ontvluchtte wanneer de situatie weer escaleerde in geweld. Wat ik niet kan vergeten is dat ze me vertelde dat een raket landde op haar huis, waardoor het in brand vloog en het dak instortte. Ze hoorde haar 7-jarige zoon gillen, maar kon hem niet vinden door de zware, dikke rook. Ze rende als een gek door het vuur, met gevaar voor eigen leven, totdat ze hem vond. Op zoek naar een uitweg droeg ze hem mee. Pijn voelde ze niet totdat ze beiden in veiligheid waren. Eenmaal buiten bleken haar voeten ernstig verbrand. Het was zo erg dat ze een maand niet kon lopen. Ook bleek ze met een arm uit de kom haar zoon gered te hebben. Na deze gruwelijke gebeurtenis heeft ze geleerd om te gaan met angst en is ze weer begonnen met psychosociale hulp bieden aan kinderen. Leren omgaan met de oorlog is hard nodig in Idlib. Syrië kent veel voorbeelden zoals deze die inspireren qua menselijkheid, moed en weerbaarheid. Het maakt je als mens nederig.”
Wat weten mensen niet altijd over hulpverleners?
“Hulpverleners zijn gewone mensen. In landen zoals Syrië zetten zij dagelijks hun leven op het spel om levensreddende hulp te bieden aan anderen. Hulpverleners hebben ook gezinnen en moeten soms zelf vluchten uit gevaarlijk gebied en raken ontheemd. Ook zij moeten er in sommige situaties voor kiezen zichzelf en hun gezin in veiligheid te brengen. Dit betekent helaas dat het bieden van levensreddende hulp soms on-hold komt te staan tijdens periodes van intensief geweld. De levens van miljoenen burgers én hulpverleners staan dan op het spel.”
Wat is de grootste uitdaging op dit moment voor het team?
“De winter is zonder twijfel onze grootste uitdaging. In deze periode verveelvoudigen de behoeftes en lopen mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden risico’s door de zware winteromstandigheden waar ze niet op berekend zijn. Als gevolg van de militaire operatie eind oktober zijn veel mensen gevlucht met slechts de kleding die ze aanhadden. Ze verblijven in koude openbare gebouwen, waar de omstandigheden zeer zwaar zijn. Op andere plaatsen slapen vluchtelingen in geïmproviseerde tentenkampen zonder toegang tot essentiële voorzieningen. Er is dringend behoefte aan winterkleding, kacheltjes, brandstof en geld om de wintermaanden door te komen.”
Hoe ziet de toekomst er uit voor de mensen?
“De oorlog is niet voorbij in Syrië. Mensen hebben bijna negen jaar oorlog overleefd, resulterend in veel doden, verwoesting en psychosociale wonden. Er is nog steeds een actief conflict in grote delen van het land. Veel burgers moeten leven zonder toegang tot noodzakelijk voorzieningen en humanitaire hulp. De toekomst is onvoorspelbaar, maar gelukkig zijn Syriërs weerbaar en hardwerkend. Een politieke oplossing zou hen hoop bieden en de kans geven om een vreedzaam Syrië te herbouwen.”
Hoe blijf je gemotiveerd onder deze omstandigheden?
“Ondanks de moeilijke situatie is er altijd een sprankje hoop. De hoop dat Syrië op een dag weer die mooie, warme uitnodigende plek is, die het ooit was. De hoop dat het veilig is voor alle burgers om weer terug naar huis te gaan en in vrede te leven. Ik kom uit deze regio en mijn moeder is Syrisch- ik heb prachtige jeugdherinneringen aan de bezoeken aan mijn moeder’s familie in Syrië. Ik hoop dat mijn kinderen ook de kans krijgen op die ervaring.”
Wat wil je dat de wereld weet over de huidige situatie?
“Het is niet veilig om terug te keren naar Syrië voor vluchtelingen. Ze riskeren niet alleen hun leven door naar actief conflictgebied af te reizen, maar ook om gearresteerd, vastgezet of gedwongen te worden deel te nemen in het leger. De oorlog is nog niet over en gemeenschappen kunnen de terugkerende vluchtelingen niet aan, door de aangetaste danwel verwoeste sociale en economische infrastructuur. Door middel van donaties kunnen humanitaire en ontwikkelingsorganisaties een grote rol spelen om deze dreigingen te minimaliseren. Zolang terugkeren niet veilig is, is het van cruciaal belang om de buurlanden die vluchtelingen opvangen te ondersteunen zodat vluchtelingen een waardige toekomst op kunnen bouwen in deze landen.”
Wat kunnen mensen wereldwijd doen om bij te dragen aan verandering van de situatie?
“Blijf op de hoogte van de situatie in Syrië. Zet de tv niet uit of verander niet van zender als het er over gaat. Vind een manier om actief betrokken te raken bij verandering van de situatie. Als iedereen iets doet, kunnen we het verschil maken. Dat kan zijn door een luisterend oor te bieden aan vluchtelingen die we ontmoeten, door berichten over Syrië te delen op social media of door hen te ondersteunen met een donatie. Samen kunnen we zo het verschil maken voor een betere toekomst voor Syrië.”