Gaza: CARE staat klaar om hulp te verlenen
Meer dan acht maanden later en het einde is nog niet in zicht. Ondanks de vele oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren vanuit de internationale gemeenschap, inclusief instanties als de Verenigde Naties, blijft het verwoestende conflict in Gaza aanhouden. Tienduizenden mensen zijn al overleden – en van degenen die nog in leven zijn, zijn velen ondervoed, gewond en angstig. De Palestijnse bevolking heeft alle humanitaire hulp hard nodig, daarom blijft CARE ondersteuning bieden waar en wanneer dit kan.
De gigantische impact van de oorlog
Sinds het begin van dit conflict zijn al meer dan 36 duizend mensen in Gaza om het leven gekomen. Ongeveer 70 procent van de overledenen zijn vrouwen en kinderen. Daarnaast zijn minstens 81 duizend mensen gewond geraakt, maar door het tekort aan gezondheidszorg kunnen lang niet alle verwondingen behandeld worden. Verder worden op dit moment meer dan 10 duizend mensen vermist en zijn ongeveer 1,9 miljoen mensen ontheemd geraakt.
“Mensenlevens hangen aan een zijden draadje. Gezinnen die de bombardementen hebben overleefd, zijn bang dat ziekten nog meer een gevaar zullen vormen voor het leven van hun kinderen dan de raketten.”
Hiba Tibi, landendirecteur CARE West Bank en Gaza.
Sinds 7 oktober 2023 zijn 266 humanitaire hulpverleners gedood. Het spreekt voor zich dat het verlenen van noodhulp in Gaza niet alleen emotioneel zwaar, maar ook ongelofelijk gevaarlijk is. Dit zagen we in de rapportage van CARE-medewerker Saaed, die ons een aantal weken geleden een dag meenam in zijn werk als noodhulpcoördinator. Hij werkte toen nog in Rafah, maar daar is het nu niet meer veilig.
Wij blijven strijden voor de slachtoffers
CARE heeft in Gaza aan meer dan 626 duizend mensen humanitaire hulp geleverd in de vorm van onder meer drinkwater, hygiënepakketten, dekens, matrassen en gereedschap voor hun tijdelijke woning. Daarnaast hebben we meer dan 128 duizend mensen bereikt met medische zorg, waaronder medicatie, medische instrumenten en eerste hulpservices. Ook hebben we al bijna 5 duizend vrouwen en meisjes kunnen ondersteunen met waardigheidspakketten, waarin onder andere sanitaire producten zitten.
Ondanks het feit dat humanitaire organisaties op dit moment moeilijk noodhulp kunnen verlenen, heeft CARE de inkoop binnen Gaza verhoogd. Zo ontvangen we binnenkort 500 pallets met voedsel, met name houdbare producten zoals meel. We zijn al decennialang actief in deze regio, onderhouden nauw contact met onze lokale partners en kennen daardoor de situatie goed. CARE bereidt zich voor op een staakt-het-vuren, zodat we direct in actie kunnen komen en kunnen doen wat nodig is om mensen in nood bij te staan wanneer dat mogelijk is.
CARE in West Bank/Gaza
CARE is al sinds 1948 actief in Gaza. CARE West Bank/Gaza verleent humanitaire noodhulp – zoals water en sanitaire voorzieningen, voedsel en medische zorg – in het gebied. Daarnaast heeft CARE West Bank/Gaza langlopende projecten in Gaza die zich richten op de economische ondersteuning van vrouwen en jongeren.
Tot slot herhalen we onze oproep voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren, de vrije stroom van humanitaire hulp, de evacuatie van zieken en gewonden, en de vrijlating van alle gijzelaars.