Gaza: CARE vaccineert duizenden kinderen tegen polio
In de eerste drie dagen van de vaccinatiecampagne in reactie op de recente polio-uitbraak in Gaza heeft CARE al meer dan 2.100 kinderen onder de 10 jaar kunnen vaccineren. In ons gezondheidscentrum in Deir al-Balah ontving ieder kind twee druppels van het nieuwe orale vaccin tegen polio. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF werken wij hard mee aan het doel om 640 duizend kinderen in Gaza te vaccineren tegen deze zeer besmettelijke en dodelijke ziekte.
Het eerste geval van polio in 25 jaar
Polio, een ziekte die verlamming kan veroorzaken en zelfs tot de dood kan leiden, werd 25 jaar geleden uitgeroeid in Gaza, maar is door toedoen van het huidige conflict weer terug. De oorzaak ligt bij de verwoesting van de gezondheidszorg en essentiële infrastructuur zoals riolering en sanitaire voorzieningen. De beperkte toevoer van brandstof, wat nodig is om het afvalwater op straat weg te pompen, speelt ook een rol.
“De polio-uitbraak is opnieuw een vreselijk voorbeeld van hoe het menselijk lijden nog verder kan verergeren als gevolg van ernstig beperkte humanitaire toegang en het uitblijven van een staakt-het-vuren. Deze situatie maakt het leveren van noodzakelijke hulp extreem uitdagend,” zegt Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE Palestina (Westelijke Jordaanoever en Gaza).
In juli 2024 werd het poliovirus voor het eerst ontdekt in zes monsters van het afvalwater uit Khan Younis en Deir al-Balah. In de weken erna vertoonden drie kinderen, waaronder een baby van 10 maanden, een typisch symptoom van polio: acute verlamming. Hun ontlasting is vervolgens onderzocht in Jordanië, wat uiteindelijk bevestigde dat de kinderen besmet waren met het poliovirus.
De vaccinaties worden snel en secuur uitgevoerd
Overvolle opvangcentra en tentenkampen, het gebrek aan schoon drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne dragen allemaal bij aan de snelle verspreiding van besmettelijke ziektes zoals polio – ziektes die normaal gesproken goed te voorkomen zijn. Daarom is het in Gaza van groot belang dat hulporganisaties snel handelen.
De vaccinatie bestaat uit twee rondes. De eerste ronde van vier dagen is op 1 september van start gegaan. Na een week pauze, volgt de tweede ronde. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden meer dan 1,6 miljoen doses van het nodige vaccin naar Gaza gebracht om de verspreiding van polio zo snel mogelijk tegen te gaan.
Vanuit verschillende centra voor distributie, worden de vaccins verdeeld onder partnerorganisaties zoals CARE. Zorginstellingen die meedoen aan de campagne maar door hun voorraad heen zijn, kunnen extra vaccins krijgen.
CARE in de Westelijke Jordaanoever en Gaza
Aangezien wij al decennialang actief zijn in de Westelijke Jordaanoever en Gaza, kennen we de situatie goed en brengen we levens in veiligheid waar we kunnen. We komen snel in actie en doen wat nodig is om mensen in nood bij te staan.
Sinds de escalatie van het conflict heeft CARE in Gaza noodhulp geleverd aan meer dan 695 duizend mensen. We hebben niet alleen minstens 532 mensen kunnen voorzien van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënepakketten, maar ook meer dan 217 duizend mensen bereikt met medische zorg, waaronder eerste hulpservices, medicatie en nu ook vaccins.
We herhalen onze oproep voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren, de vrije stroom van humanitaire hulp, de evacuatie van zieken en gewonden, en de vrijlating van alle gijzelaars.