Gaza: Gezinnen moeten weer barre winter tijdens conflict doorstaan

Door het hartverscheurende conflict zijn families in Gaza alles kwijtgeraakt, van een veilig onderdak tot een vaste avondmaaltijd. Nu de winter er weer is, worden zij ook nog getroffen door barre kou. Gezinnen hebben vaak dagenlang geen vers voedsel, schoon water of een warme plek om te overnachten. Het is een ongekend contrast met hoe vele Nederlanders deze tijd van het jaar doorbrengen.  

© GRAYSCALE MEDIA
Een Palestijnse man in Jabalia, Gaza moet noodgedwongen eten op een zelfgestookt vuurtje klaarmaken door het gebrek aan gas en elektriciteit. Foto: Grayscale Media

Nergens in Gaza zijn mensen veilig

De humanitaire impact van deze gewelddadige oorlog is gigantisch. Sinds het begin van het conflict, nu meer dan 14 maanden geledens, zijn meer dan 44 duizend Palestijnen om het leven gekomen en meer dan 106 duizend gewond geraakt. Tegelijkertijd worden minstens 10 duizend mensen vermist, maar de kans is groot dat zij onder het puin begraven liggen. Het afgelopen jaar raakten 1,9 miljoen mensen – 90 procent van de bevolking –  meermaals ontheemd, doordat zij van telkens van plek naar plek moesten vluchten. Momenteel zijn zij nergens in Gaza veilig.  

Nu de winter is aangetreden, worden mensen in Gaza geconfronteerd met niet alleen een tekort aan essentiële hulpmiddelen zoals voedsel, water en elektriciteit, maar ook steeds slechter weer. Momenteel wonen meer dan 1,6 miljoen Palestijnen in geïmproviseerde schuilplaatsen, meestal zonder winddichte muren of waterdicht dak. Honderdduizenden van hen wonen ook nog eens in gebieden met een verhoogd risico op overstromingen. De barre kou en zware regenbuien zullen hen dus extra hard treffen dit winterseizoen. 

“Zonder toegang tot schoon water, hygiëne en medische zorg zijn vooral kinderen, zwangere vrouwen en ouderen extreem kwetsbaar. Deze mensen hebben dringend hulp nodig.”

Reintje van Haeringen, directeur CARE Nederland

Vrouwen en meisjes verkeren in extreem kwetsbare posities

Palestijnse vrouwen en meisjes zijn momenteel enorm kwetsbaar. Volgens UNFPA zijn er naar schatting 50 duizend zwangere vrouwen in Gaza, die noodgedwongen moeten overleven zonder kritische hulpmiddelen zoals medische zorg en voedzame maaltijden. Alleen al deze maand worden 4 duizend bevallingen verwacht. Als een baby in Gaza veilig ter wereld komt, is het nog onzeker of het kindje het kan overleven zonder de nodige voeding.  

Ongeveer 345 duizend mensen in Gaza, waaronder 38 duizend tienermeisjes en 8 duizend zwangere vrouwen, leven op de rand van hongersnood. Er zijn steeds meer meldingen van te vroeg geboren baby’s met een zeer laag geboortegewicht. Daarnaast maakt ondervoeding het voor nieuwe moeders erg moeilijk om voldoende borstvoeding te geven. 

CARE’s lokale partner PARC deelt hygiënepakketten uit in een vluchtelingenkamp in Rafah, Gaza. Foto: CARE

Hoe ondersteunt CARE gezinnen in Gaza? 

Ondanks de vreselijk moeilijke omstandigheden, heeft CARE al meer dan 804 duizend mensen bereikt met humanitaire hulp. Zie hieronder een overzicht van de steun die wij samen met onze lokale partners tot nu toe hebben kunnen bieden:  

  • We hebben 591.402 mensen ondersteund met schoon drinkwater, hygiënepakketten en mobiele toiletten. 
  • We hebben 254.263 mensen ondersteund met gezondheidszorg via CARE’s gezondheidscentrum in Deir Al-Balah, mobiele gezondheidsteams en vaccinatieprogramma’s. 
  • We hebben 42.088 mensen ondersteund met veilig onderdak en gerelateerde hulpmiddelen zoals materialen om tijdelijke woningen wind- en waterdicht te maken, beddengoed, dekens en keuken- en eetwaren. 
  • We hebben 10.369 mensen bescherming geboden via waardigheidspakketten, steun bij gendergerelateerd geweld, psychosociale ondersteuning, kinderbescherming, medische doorverwijzingen, onderwijs en veilige ruimtes voor vrouwen en meisjes. 

CARE’s lokale partner PARC deelthygiënepakketten uit in een vluchtelingenkamp in Rafah, Gaza. Deze pakketten bevatten producten zoals zeep, shampoo, tandpasta, wasmiddel en maandverband. Foto: CARE

Humanitaire hulp blijft ontzettend hard nodig. Daarom blijft CARE zich onvermoeibaar inzetten voor gezinnen in Gaza. Deze maand, een tijd waarin vele Nederlanders veilig en warm thuis met hun familie zijn, gaan onze gedachten uit naar alle getroffenen van conflict die in de kou moeten overleven en niet samen met hun dierbaren kunnen zijn. Wij pleiten voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren, de vrije stroom van humanitaire hulp, de evacuatie van zieken en gewonden, en de vrijlating van alle gijzelaars.