Humanitaire ramp in Noord-Gaza: Twee hulpverleners omgekomen door aanhoudend geweld 

Twee medewerkers van CARE’s partner Juzoor zijn afgelopen week omgekomen door aanvallen op de weinige nog operationele gezondheidsfaciliteiten in Noord-Gaza. “Deze verliezen benadrukken de immense persoonlijke offers van hulpverleners die elke dag hun leven riskeren om hun gemeenschappen te dienen, terwijl hun eigen levens worden verwoest door dit geweld,” zegt Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. 

Ali, 40: “Juzoor geeft ons het gevoel dat er iemand is die om ons geeft. Ze blijven bij ons. De dokters hadden weg kunnen gaan, maar dat hebben ze niet gedaan. Wat ik heel belangrijk vind, is dat ze ons niet alleen fysieke, maar ook psychologische hulp bieden. We voelen ons allemaal angstig en zijn in shock door wat er gebeurt. Deze wonden zijn misschien niet zichtbaar, maar ze zijn er wel bij elke ademhaling.” Foto: Juzoor / Team Yousef Ruzzi / CARE

Dr. Ahmad Al-Najar werd op 15 oktober gedood terwijl hij aan het werk was op een medische post in Al-Falouja, Jabalia. Drie dagen daarvoor kwam verloskundige Laila Jneid om het leven.

De voortdurende bombardementen op onder andere het vluchtelingenkamp Jabalia hebben niet alleen de infrastructuur verwoest, maar ook de toevoer van voedsel, schoon drinkwater en medicijnen volledig afgesneden. Ziekenhuizen staan op instorten: slechts drie ziekenhuizen zijn nog minimaal operationeel, zonder voldoende brandstof of medische voorraden. 

“Ondanks het extreme gevaar blijven de collega’s van Juzoor doorgaan met hun werk in schuilplaatsen en geïmproviseerde medische posten,” vervolgt Veldwijk. “Hulpverleners werken onder onvoorstelbaar zware omstandigheden, te midden van voortdurende aanvallen en een ernstig tekort aan essentiële levensbehoeften.” 

“De situatie is onhoudbaar: ambulances kunnen de gewonden niet bereiken, zwangere vrouwen en kinderen lijden onder extreme honger, en de verspreiding van ziekten als polio maakt de crisis nog erger.”

Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland. 

CARE dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren, bescherming van burgers en hulpverleners, en volledige humanitaire toegang om levensreddende hulp te kunnen bieden aan de honderdduizenden mensen die vastzitten in Noord-Gaza.