Gaza: Zo ondersteunt CARE mensen in nood
De humanitaire crisis in Gaza haalde begin deze week weer de voorpagina. De aanleiding was het laatste rapport van het Integrated Food Security and Nutrition Phase Classification (IPC), waar CARE aan heeft bijgedragen. Het rapport benadrukt onder meer hoe de huidige situatie, met name in het noorden van Gaza, met een ongekende snelheid verslechterd. De reden hiervoor? De toegang tot humanitaire hulp wordt nog steeds belemmerd of zelfs geweigerd. “Deze zinloze situatie is hartverscheurend, niet in de laatste plaats omdat het vermijdbaar is,” aldus Sofia Sprechmann Sineiro, secretaris-generaal van CARE International.
Ondanks deze uitdagingen, geven wij niet op. CARE werkt al sinds 1948 samen met lokale partners in Gaza. Daardoor zijn wij één van de weinige humanitaire hulporganisaties ter wereld die op dit moment de bevolking kan ondersteunen. Sinds het begin van de huidige crisis, al bijna 6 maanden geleden, is CARE in staat geweest om meer dan 310 duizend mensen te bereiken met de noodzakelijke humanitaire hulp. Blijf lezen en leer meer over wat we op dit moment kunnen betekenen voor onze medemens in dit gebied.
“Deze zinloze situatie is hartverscheurend, niet in de laatste plaats omdat het vermijdbaar is.”
Sofia Sprechmann Sineiro, secretaris-generaal van CARE International
Onze medische teams staan dag en nacht klaar
Eén van de belangrijkste behoeften van de slachtoffers van dit conflict is medische zorg. In de laatste weken zijn de prijzen van medicijnen verdrievoudigd. Dit is erg zorgwekkend, omdat het nog meer druk legt op een al enorme gezondheidscrisis. Door de steun van onze donateurs, hebben we echter al meer dan 89 duizend mensen in Gaza medisch kunnen ondersteunen door middel van mobiele gezondheidsklinieken, essentiële medicijnen en EHBO-pakketten – 200 stuks, en van ieder pakket kunnen minstens 50 mensen gebruik maken.
Het doel van onze mobiele medische teams, die dagelijks op verschillende scholen in Rafah en Khan Younis aanwezig zijn, is om eerstelijnszorg – denk aan het toedienen van medicatie en behandelen van wonden – en psychologische ondersteuning te bieden. Ook delen we dagelijks EHBO-pakketten uit, inclusief instructies over hoe, waar en wanneer men deze moet gebruiken. Daarnaast trainen we samen met hulporganisaties zoals de Palestinian Red Crescent mensen in het verlenen van eerste hulp, vooral hoe je in deze onwerkelijke omstandigheden een vrouw kan ondersteunen tijdens haar bevalling.
De menselijke basisbehoeften staan bovenaan
Naast het verlenen van fysieke en mentale zorg, richten we ons ook op preventie van ziektes. Een gebrek aan schoon water en verschrikkelijke hygiënische omstandigheden vormen grote risico’s. Het drinken van vervuild water kan leiden tot ziektes en uitdroging. Met name voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, jonge moeders en kleine kinderen, is dit een enorme bedreiging. Daarom heeft het voorzien van schoon water en hygiënepakketten een hoge prioriteit.
Volgens de laatste berichtgeving van onze medewerkers in Gaza hebben we al meer dan 170 duizend mensen in Gaza van schoon drinkwater kunnen voorzien. Daarnaast hebben we duizenden hygiënepakketten uitgedeeld – die bestaan uit producten zoals schoon ondergoed, zeep, luiers, tandpasta en herbruikbare sanitaire producten voor vrouwen – waar bijna 49 duizend mensen nu gebruik van kunnen maken. Op het moment, zijn onze plaatselijke hulpverleners hard aan het werk om nog veel meer hygiënepakketten het gebied in te krijgen.
Breng warmte in deze barre tijden
Naast een gebrek aan water en hygiëne, vormt de aanhoudende kou een groot risico. Daarom denkt CARE ook aan noodzakelijke producten zoals warme winterkleding, beddengoed en “Sealing Off Kits”, waarmee mensen hun onderdak water- en winddicht kunnen maken, zodat ze beschermd zijn van de wisselende, winterse weersomstandigheden.
CARE in West Bank/Gaza
Aangezien wij al decennialang actief zijn in deze regio, kennen we de situatie en brengen we levens in veiligheid waar we kunnen. We komen snel in actie en doen wat nodig is om mensen in nood bij te staan. CARE West Bank/Gaza verleent humanitaire noodhulp, zoals water, voedsel en medische zorg, in het gebied. Daarnaast heeft CARE West Bank/Gaza langlopende projecten in Gaza die zich richten op de economische ondersteuning van vrouwen en jongeren.
Sinds de escalatie van het conflict heeft CARE in Gaza onder meer hygiënepakketten, dekens, matrassen en drinkwater geleverd aan meer dan 352 duizend mensen. Daarnaast hebben we meer dan 89 duizend mensen bereikt met medische zorg, waaronder medicatie, medische instrumenten en eerste hulpservices.
Tot slot herhalen we onze oproep voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren, de vrije stroom van humanitaire hulp, de evacuatie van zieken en gewonden, en de vrijlating van alle gijzelaars. Bovendien herinneren we de lidstaten van de VN dringend aan VN-Veiligheidsraadsresolutie 2417, unaniem aangenomen in 2018, die bedoeld is om actie van de Raad te activeren wanneer er een risico is op door conflict veroorzaakte hongersnood die burgerbevolkingen treft.