Genderrechtvaardigheid in klimaatactie bevorderen: onze aanbevelingen

De klimaatcrisis raakt iedereen, maar de impact van extreme weersomstandigheden op mensen is niet gelijk. Vooral mensen die toch al kwetsbaar zijn worden het zwaarst getroffen. Vrouwen en meisjes, in al hun diversiteit, krijgen de zwaarste klappen te verduren. Voor CARE is gendergelijkheid een essentieel uitgangspunt bij klimaatactie. Daarom roepen wij op om tijdens COP29, en bij het maken van internationaal klimaatbeleid en de uitvoering daarvan in het algemeen, de stem en positie van vrouwen te versterken. In een position paper doen we hiervoor concrete aanbevelingen.

© CARE Zambia / Gift Katuta
Portret van Reicco Mudenda Kamwaya, een 56 jaar oude moeder van 5 en leider van 25 boeren in Sikalongo village (Zambia).

Genderongelijkheid en de klimaatcrisis 

In samenlevingen over de hele wereld hebben vrouwen en meisjes nog steeds geen gelijke rechten. Als gevolg van dit gebrek aan rechten en door heersende negatieve sociale normen, hebben ze vaak minder toegang tot onderwijs, financiële diensten, juridische ondersteuning en de arbeidsmarkt. Deze ongelijke situatie belemmert hun vermogen om voorbereid te zijn en te reageren op klimaatverandering, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van stormen, droogte of overstromingen.

De klimaatcrisis treft vrouwen harder, en tegelijkertijd versterkt genderongelijkheid de gevolgen van deze crisis. Na extreme weersomstandigheden laten veel vrouwen zien dat ze zich uitstekend kunnen organiseren, aanpassen en innoveren; ze dragen waardevolle oplossingen aan voor de uitdagingen van klimaatverandering. Toch blijven ze grotendeels uitgesloten van beleid en besluitvormingsprocessen en hebben geen toegang tot eerlijke financiering. Hierdoor kunnen hun oplossingen niet op grote schaal worden toegepast.

Onze aanbevelingen voor het versterken van genderrechtvaardigheid in klimaatbeleid

Om gendergelijkheid in besluitvorming binnen de internationale klimaatonderhandelingen (UNFCCC) te versterken, doen we in ons position paper concrete aanbevelingen rond de volgende vier thema’s:

  1. Neem gender en intersectionaliteit mee in alle UNFCCC-besluiten en zet actief in op het bevorderen van genderrechtvaardigheid en gelijke rechten van vrouwen en meisjes.
  2. Zorg ervoor dat vrouwen volledig, gelijkwaardig, zinvol en veilig kunnen deelnemen aan besluitvorming en leiderschap op alle niveaus van klimaatbesluitvorming.
  3. Zorg voor rechtvaardige en voldoende financiering om gendergelijkheid te ondersteunen in klimaatbesluitvorming en acties.
  4. Maak werk van een stevig en ambitieus genderactieplan (GAP) van UNFCCC, met een intersectionele aanpak die aansluit bij de adviezen van de Women & Gender Constituency.  

Benieuwd naar meer? Vind onze uitgebreide aanbevelingen (Engelstalig) hier!