Giro555: Meer hulpgoederen nodig om mensen winter door te helpen

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 maken zich grote zorgen nu de winter voor de deur staat in het Midden-Oosten. Er zijn nu nog niet genoeg hulpgoederen om die maanden door te komen. Honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza en Syrië zijn gevlucht en wonen in slechte tenten, in scholen, moskeeën of zelfs op straat. Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden.

DEIR AL-BALAH, GAZA – SEPTEMBER 23: A woman hugs a crying child as relatives of Palestinian Abdullah al-Shatli, who lost his life following the Israeli attacks on Nuseirat Refugee Camp, mourn after the body is brought to al-Aqsa Martyrs Hospital to be buried after funeral prayers in Deir al-Balah, Gaza on September 23, 2024. Ali Jadallah / Anadolu

“In Gaza slapen de meeste mensen in zelfgemaakte tenten, van plastic zeil met gaten erin, bijeengehouden met takken. Veel mensen slapen al maanden op de grond. In Beiroet liggen de straten vol met mensen die in de open lucht op een matrasje slapen. Of gezinnen slapen noodgedwongen in hun auto, omdat ze zijn gevlucht uit het zuiden van Libanon. Bovendien gaat een noodtent vaak maar zes maanden mee. En dit conflict duurt helaas al veel langer,” zegt Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555.

Kou en regen

Het winterseizoen in Gaza begint doorgaans rond oktober en duurt tot maart of april. De nachttemperaturen kunnen flink dalen, tot 5 graden boven 0. Hulporganisaties zetten alles op alles om te zorgen dat mensen straks klaar zijn voor de winter. In Libanon delen hulpverleners dekens, matrassen en winterkleding uit. In Gaza zorgen ze voor brandstof voor kachels, die mensen warm houden.

“Die hulp willen we blijven bieden. Maar daarvoor is veel meer geld nodig,” benadrukt Goossens. “Voor 90 euro help je een familie voor een maand lang met brandstof om een koude wintermaand door te komen. En voor €27 steun je een familie van vijf mensen een hele maand lang met een voedselpakket, met daarin rijst, kikkererwten, ingeblikt voedsel en tomatenpuree. Deze mensen zijn al slachtoffer van een verschrikkelijk conflict. Laten we er samen voor zorgen dat de kou niet nog meer levens kost.”

“Laten we er samen voor zorgen dat de kou niet nog meer levens kost.”

Harm Goossens, actievoorzitter Giro555

Uitbraak ziektes

Nu het ook weer begint te regenen, is de kans groter dat ziektes uitbreken. In scholen, moskeeën en tenten in Libanon en Syrië leven mensen dicht op elkaar. In Gaza delen tientallen mensen samen een toilet.

“Ziektes als diarree en hepatitis verspreiden zich razendsnel als mensen geen fatsoenlijk onderdak hebben en alles onder water staat,” vertelt Goossens. “Mensen zijn uitgeput en ondervoed. Hulporganisaties bieden op grote schaal medische zorg in het Midden-Oosten, maar er zal nog veel meer nodig zijn.”

In samenwerking met onze lokale partner Nusaned verlenen wij nu noodhulp in Libanon. Foto: Nusaned

Geef nu voor slachtoffers in het Midden-Oosten

De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, aanwezig in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak.

Doneren kan via IBAN NL08 INGB 0000 0005 55 onder vermelding van ‘Midden-Oosten’ – of via de onderstaande link!