Grote zorgen over Oekraïne
Nu het conflict in Oekraïne oplaait, maakt CARE zich grote zorgen over de veiligheid van de bevolking. Onze gedachten gaan uit naar alle mensen in de getroffen gebieden. Geweld is nooit de oplossing.
CARE roept alle partijen in het conflict op om tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden te komen, en zich aan hun verplichtingen te houden volgens het internationaal humanitair recht.
Het menselijk leed dat als gevolg van het conflict in Oekraïne ontstaat, mag niet worden onderschat – het leidt tot burgerdoden, massale vluchtelingenstromen en veel mensen zullen humanitaire hulp nodig hebben. De al beschadigde infrastructuur, de vrijheid van de bevolking en essentiële openbare diensten zoals water, stroom, vervoer, markten en banken zullen door het conflict nog verder worden verslechterd.
“CARE maakt zich zorgen over de veiligheid van alle mensen in de getroffen gebieden, en in het bijzonder om de situatie van vrouwen en meisjes. Zij worden in conflictsituaties zoals deze vaak het hardst getroffen door geweld, misbruik en gebrek aan gezondheidszorg.”
Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland
Oekraïne schreeuwt om noodhulp
Al voor de recente ontwikkelingen, hadden zo’n 2,9 miljoen mensen in Oekraïne noodhulp nodig. Elke dag is voor miljoenen mensen een strijd om te overleven. De water-, gas- en elektriciteitsvoorzieningen zijn beperkt. De combinatie van winterkou, het coronavirus, beperkte vrijheid en de alsmaar aanhoudende onzekerheid maken alledaagse zaken tot een loodzware opgave. Na acht jaar van conflict is de schreeuw om noodhulp ontzettend groot.
Op dit moment liggen de temperaturen in sommige delen van Oekraïne ver onder nul. Dit maakt het extra moeilijk om te overleven als miljoenen mensen gedwongen worden hun huis te ontvluchten om zich in veiligheid te brengen zonder voedselvoorraden of onderdak.
Vrouwen en meisjes
Niet in de laatste plaats, is CARE in dit conflict vooral bezorgd over de situatie van vrouwen en meisjes. Voor hen zijn er veel risico’s op het gebied van gender-gerelateerd geweld, misbruik, discriminatie en slechte toegang tot onmisbare gezondheidszorg. In de conflictgebieden hebben zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zowel voorafgaand aan, tijdens en na de bevalling al geen toegang tot de nodige, veilige gezondheidszorg.