Help mensen in conflictgebieden de koude winter door
De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen en daarmee is de winter officieel in aantocht. Terwijl vele Nederlanders hun wanten uit de kast trekken en steeds meer in hun warme schulp blijven, zijn wij bij CARE Nederland volop bezig met hulp verlenen aan degenen die dit seizoen geen veilig onderdak en een dagelijkse verse maaltijd hebben – denk aan miljoenen mensen van Oekraïne tot Gaza, Libanon en Jemen. Op deze plekken woedt er al lange tijd oorlog en zijn mensen volledig afhankelijk van levensreddende hulp. Zonder tijdige steun dreigt deze winter voor hen een humanitaire ramp te worden.
De derde oorlogswinter in Oekraïne breekt aan
Deze week markeerde het land duizend dagen sinds de Russische invasie. Nu de winter nadert, wordt de humanitaire crisis nog erger. Sindsdien zijn de verliezen enorm – bijna 12 duizend mensen zijn omgekomen en 26 duizend mensen gewond geraakt. Talloze woningen, scholen en ziekenhuizen zijn vernietigd. Miljoenen mensen zijn ontheemd en velen leven zonder toegang tot basisvoorzieningen zoals verwarming en schoon drinkwater. “Zonder extra hulp riskeren we dat deze mensen de winter niet overleven,” waarschuwt onze directeur Reintje van Haeringen.
Sinds het begin van de oorlog hebben wij samen met onze lokale partners bijna 1,5 miljoen Oekraïners bereikt met levensreddende hulp. Maar de uitdagingen blijven groot. Bijna 60 procent van de ontheemden zijn vrouwen en kinderen, die nu extra kwetsbaar zijn door de kou en het gebrek aan veilige huisvesting.
Door de kou is er een dringende behoefte aan winterkleding, brandstof voor verwarming en herstel van beschadigde woningen. Daarnaast neemt de vraag naar psychosociale steun toe, vooral onder kinderen die getraumatiseerd en uitgeput zijn door het voortdurende geweld. “De winter brengt extra uitdagingen met zich mee. Onze focus ligt niet alleen op levensreddende hulp, maar ook op psychosociale ondersteuning en bescherming van vrouwen en meisjes tegen alle vormen van geweld. We moeten deze mensen blijven beschermen,” zegt van Haeringen.
Het hartverscheurende conflict in Gaza gaat door
Sinds 7 oktober 2023 zijn meer dan 43 duizend mensen in Gaza om het leven gekomen, terwijl meer dan 100 duizend gewond zijn geraakt. Door de continue bombardementen, zo ook op ziekenhuizen, kunnen getroffenen nauwelijks de medische zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben. Het geweld raakt zowel burgers als CARE en haar lokale partners. Dit maakt het bieden van humanitaire hulp extra moeilijk, maar ook extra belangrijk.
Ook in Gaza is de winter in aantocht en maken mensen zich zorgen om wat ze zullen eten, hoe ze zich zullen wassen en waar ze zullen schuilen tegen de gure kou. Vele mensen zijn voor de zoveelste keer op de vlucht en hebben soms dagen achter elkaar geen maaltijd, geen toegang tot sanitaire voorzieningen en geen veilige plek om te overnachten. Kortom, er is dringend behoefte aan voedsel, schoon water, medische zorg en warm onderdak. Tot nu toe heeft CARE al meer dan 800 duizend mensen kunnen bereiken met humanitaire hulp. Dit blijven wij doen, ondanks de moeilijke omstandigheden dit aankomend seizoen.
Humanitaire situatie in Libanon wordt alsmaar erger
In Libanon zijn meer dan 3.300 burgerslachtoffers gevallen en ruim 14 duizend mensen gewond geraakt. Door de toename in luchtaanvallen en bombardementen, met name rondom de hoofdstad Beirut, slaan met de dag meer mensen op de vlucht. Bijna 900 duizend mensen zijn binnen Libanon ontheemd geraakt. Daarnaast zijn naar schatting 428 duizend mensen naar Syrië gevlucht, waar de aankomende winter ook erg zwaar zal zijn.
Al deze honderdduizenden mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven. In verschillende delen van Libanon biedt CARE onder andere voedsel, hygiënepakketten en waardigheidskits. In de afgelopen paar maanden hebben wij hiermee al meer dan 23 duizend mensen kunnen bereiken. Daarnaast bereiden onze hulpverleners zich op dit moment voor op een koude winter en alle uitdagingen die daarbij horen. Er moet zo snel mogelijk meer hulp komen, anders vrezen wij catastrofale gevolgen.
Jaren conflict leidt tot humanitaire catastrophe in Jemen
De winter in Jemen is in vergelijking misschien iets milder, maar de humanitaire situatie is dat zeker niet. Al sinds 2015 lijdt de lokale bevolking onder een bloederige burgeroorlog, met een van de ergste humanitaire crises ter wereld als gevolg. Op dit moment zijn 4,6 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld en hebben naar schatting 18,2 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig, waaronder miljoenen vrouwen en meisjes. Zoals meestal het geval is in tijden van crisis, worden zij onevenredig hard getroffen door dit langdurige conflict.
Al bijna 30 jaar ondersteunt CARE Jemenitische gemeenschappen op het gebied van voedselzekerheid, gezondheid, levensonderhoud, water en sanitaire voorzieningen, onderwijs, en het versterken van de positie van vrouwen. Ondanks dat we dit vaak onder zeer moeilijke omstandigheden doen, geven wij niet op. Ons doel is en blijft om levensreddende humanitaire hulp te bieden aan mensen in nood, met name degenen die in de meest kwetsbare posities verkeren. Help jij mee?