Jemen: De Dutch Relief Alliance verleent humanitaire hulp aan mensen in nood

Sinds de escalatie van het conflict in 2015, is de huidige humanitaire crisis in Jemen een van de grootste ter wereld. Op dit moment hebben 18,2 miljoen mensen dringend behoefte aan humanitaire hulp en bescherming. Het langdurige conflict maakt het beschermen van de lokale bevolking echter extra moeilijk, waardoor hulpbehoeften alsmaar toenemen. De crisis – die wordt gekenmerkt door de vele burgerslachtoffers, ontheemde mensen en discriminerende normen – blijft een grote impact hebben op mensen door het hele land en draagt onder meer bij aan negatieve overlevingsmechanismen, bijvoorbeeld het uithuwelijken van kinderen. Daarom is de gezamenlijke humanitaire respons vanuit de Dutch Relief Alliance van groot belang.

Wat doet de Dutch Relief Alliance?

Vanuit de Dutch Relief Alliance en onder leiding van CARE Nederland, gaan verschillende humanitaire organisaties samen levensreddende hulp aan gemeenschappen in nood bieden, waarbij zij prioriteit geven aan mensen in de meest kwetsbare posities. Tegelijkertijd ligt de nadruk op herstel en het vergroten van de veerkracht van getroffenen van het conflict in Jemen.

De zogehete “Jemen Joint Response” is met name gericht op de gouvernementen Sa’ada, Hajjah, Marib, Taiz, Lahj, Aden en Al Dhale’e. In deze gebieden wonen de meeste mensen in nood, maar er zijn enorme tekorten aan essentiële hulpmiddelen. De behoefte aan humanitaire hulp is daarom hier het grootst.      

De gezamenlijke humanitaire respons vanuit de Dutch Relief Alliance bestaat uit programma’s die draaien om voedselzekerheid en levensonderhoud, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH), gezondheid, en het verbeteren van bescherming. Daarnaast bieden we hulp in de vorm van contant geld, zodat gemeenschappen zelf initiatieven voor herstel kunnen opzetten. Zie hieronder alle activiteiten.   

  • Voedselzekerheid en levensonderhoud: Wij dragen bij aan de toegang tot voedsel, via voorwaardelijke en onvoorwaardelijke cash transfers en financiële subsidies. Daarnaast ondersteunen we mensen met het opzetten van een eigen bedrijf, zodat zij zelf geld kunnen verdienen en hun veerkracht kunnen vergroten.  
  • Gezondheid: Wij ondersteunen het herstel van verschillende faciliteiten voor gezondheidszorg. Zo bieden we ondersteuning op het gebied van eerstelijnszorg, mentale zorg en reproductieve zorg. Daarnaast bieden we medische hulp in gevallen van gendergerelateerd geweld. Tot slot staan alle partners klaar om te reageren op een mogelijke uitbraak van ziektes, zoals cholera.  
  • Hulp in de vorm van contant geld: Via de Group Cash Transfer-aanpak delen wij contact geld uit, zodat gemeenschappen gesterkt zijn en zelf initiatief kunnen nemen voor het herstel van individuele en publieke eigendommen evenals activiteiten waarmee zij geld kunnen verdienen.  
  • Beschermingsdiensten: Wij bieden ondersteuning bij preventie van en reactie op (gendergerelateerd) geweld, kinderbescherming, huisvesting, land- en eigendomsrechten, het beheren en verspreiden van belangrijke informatie (bijvoorbeeld over beschermingsmaatregelen), het versterken van capaciteiten, en het behartigen van belangen.
  • Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH): Wij zorgen voor toegang tot hygiënepakketten (deze bevatten essentiële producten zoals zeep, wasmiddel en tandpasta), voldoende veilig water, schone sanitaire voorzieningen, functionerende riolering, en verbeterde afvalverwerking. Verder organiseren we activiteiten om het bewustzijn op het gebied van hygiëne te vergroten. 
Dankzij de Jemen Joint Response hebben deze mensen toegang tot genoeg schoon water.

CARE in Jemen 

CARE is sinds 1992 aanwezig in Jemen en opereert in 14 gouvernementen, waarbij jaarlijks ongeveer 2,8 miljoen mensen worden bereikt met voedselzekerheid en levensonderhoud, water, sanitatie en hygiëne (WASH), reproductieve gezondheid, economische empowerment van vrouwen en onderwijsprogramma’s. 

De gezamenlijke humanitaire respons vanuit de Dutch Relief Alliance, een samenwerking tussen internationale en lokale hulporganisaties, liep al in 2022 tot en met 2023. De humanitaire hulp wordt voortgezet tot en met 2026, onder leiding van CARE Nederland.