Jemen: VN en hulporganisaties herhalen oproep tot vrijlating van hulpverleners 

De Verenigde Naties en internationale hulporganisaties, waaronder CARE Nederland, zijn uiterst bezorgd over de verwijzing van de de facto Houthi-autoriteiten naar “strafrechtelijke vervolging” van meerdere willekeurig vastgehouden collega’s. Drie van hen zijn medewerkers van de Verenigde Naties (VN) — twee van UNESCO en één van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten  (OHCHR) — en worden al sinds 2021 en 2023 vastgehouden.  

Op dit moment hebben 20,4 miljoen Jemenieten geen toegang tot voldoende water om in hun dagelijkse basisbehoeften te voorzien, zoals drinken, koken en wassen. Gezinnen zoals op deze foto, vooral vrouwen en kinderen, zijn elke dag uren bezig met het halen van water. Foto: Hussein Rida / CARE

Aangezien wij hoopten op de snelle vrijlating van onze collega’s, zijn we diep verontrust door deze gemelde ontwikkeling. De mogelijke “aanklacht” tegen onze collega’s is onaanvaardbaar en verergert de lange incommunicado gevangenschap die ze al hebben moeten doorstaan.  

Wij, de hoofden van de betrokken VN-organisaties en internationale ngo’s, zijn dus ook ernstig bezorgd over de veiligheid van onze medewerkers en hun families. Dit zal ons vermogen om humanitaire hulp en bescherming te bieden aan miljoenen Jemenieten die het hard nodig hebben verder belemmeren — met nadelige gevolgen voor hun welzijn. 

Daarom herhalen we onze dringende oproep: alle medewerkers van VN-organisaties, internationale en nationale ngo’s, maatschappelijke organisaties en diplomatieke missies die door de de facto autoriteiten worden vastgehouden in Jemen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.  

Er moet een einde komen aan de vervolging van humanitaire hulpverleners in Jemen — waaronder willekeurige detentie, intimidatie, mishandeling en valse beschuldigingen — en alle gevangenen moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.  

De Verenigde Naties, internationale ngo’s en hun partners werken via alle mogelijke kanalen en met meerdere regeringen aan de onmiddellijke vrijlating van de gevangenen. 

Dit statement is ondertekend door: 

  • Achim Steiner, Administrator, United Nations Development Programme, UNDP 
  • Amitabh Behar, Executive Director, OXFAM International 
  • Audrey Azoulay, Director-General, UNESCO 
  • Catherine Russell, Executive Director, UNICEF 
  • Cindy McCain, Executive Director, WFP 
  • Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General 
  • Hans Grundberg, Special Envoy of the UN Secretary-General for Yemen 
  • Inger Ashing, Chief Executive Officer, Save the Children International 
  • Reintje van Haeringen, CEO, CARE Nederland and Executive Committee Chair, CARE International 
  • Volker Türk, High Commissioner for Human Rights