Libanon: CARE schaalt noodhulp direct op

Deze dagen zijn de dodelijkste dagen in Libanon in jaren. Bijna 600 doden, vele gewonden en op dit moment verlaten tienduizenden gezinnen halsoverkop hun huis op de vlucht voor een geweldsexplosie. Wij zijn nu ter plekke en schalen onze hulp direct op voor vrouwen, mannen en kinderen in Libanon. 

Foto: CARE

Ontheemd

Al meer dan 100.000 mensen in Libanon zijn tussen oktober 2023 en september 2024 ontheemd geraakt, en het aantal ontheemden zal naar verwachting verder toenemen na de door Israël uitgevaardigde massale evacuatiebevelen aan bewoners van Zuid-Libanon en de Bekaa-vallei.

“De situatie is hier in Libanon zeer gespannen. Alle wegen die naar Beiroet leiden vanuit het zuiden en de Bekaa-vallei zijn nu overvol met mensen die proberen te ontsnappen aan de bombardementen, alles achterlatend. Scholen en andere locaties die als opvangplaatsen kunnen dienen, worden in kaart gebracht. Mensen leven al wekenlang in angst, terwijl het land zich al in een ernstige economische crisis bevindt en nog steeds aan het herstellen is van de explosie in de haven van Beiroet vier jaar geleden. Burgers betalen de hoogste prijs, en vrouwen en meisjes worden onevenredig zwaar getroffen. De bevolking van Libanon heeft dringend hulp nodig om deze nieuwe crisis het hoofd te bieden,” aldus Michael Adams, landendirecteur van CARE in Libanon.

CARE in Libanon

CARE is sinds 2006 actief in Libanon. We kennen de behoeften in het land en kunnen daarom direct in actie komen om noodhulp te verlenen in de vorm van schoon drinkwater, hygiënepakketten, onderdak, dekens en voedsel.

Sinds oktober 2023 heeft CARE International in Libanon voedselpakketten en kant-en-klare maaltijden uitgedeeld aan ontheemde families, met de steun van lokale maatschappelijke organisaties en de VN. CARE Libanon wil zijn respons opschalen om door te gaan met het verstrekken van voedsel en water, evenals niet-voedselproducten zoals kussens, matrassen en dekens aan ontheemde vrouwen, mannen en kinderen. CARE blijft ook samenwerken met Libanese vrouwenorganisaties en vrouwenrechtenorganisaties om degenen die op de vlucht zijn te beschermen tegen het verhoogde risico op gender gerelateerd geweld, seksuele uitbuiting en misbruik. Dit omvat het uitdelen van broodnodige hygiënekits aan mensen die hun huizen met niets hebben verlaten.