Lijden in stilte: de tien meest onderbelichte humanitaire crises van 2020 kregen samen minder wereldwijde media-aandacht dan het Eurovisie Songfestival
Den Haag, 12 januari 2021. Vandaag publiceert ontwikkelingshulporganisatie CARE voor het vijfde jaar op rij het rapport ‘Lijden in stilte’ c.q. ‘Suffering in Silence’, waarin de tien meest ondergerapporteerde humanitaire crises van 2020 worden belicht.
Voor het rapport zijn meer dan 1,2 miljoen wereldwijde online bronnen in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Arabisch geanalyseerd op berichtgeving over humanitaire crises die ten minste 1 miljoen mensen hebben getroffen. Het Afrikaanse continent blijft de thuisbasis van een aantal van de meest vergeten crises. Burundi — dit jaar de nummer 1 met de minste media-aandacht — en Madagaskar hebben tot nu toe 4 keer de Suffering in Silence top 10 gehaald. De Centraal-Afrikaanse Republiek keert voor het vijfde opeenvolgende jaar terug op lijst. De crises die de top 10 van CARE’s rapport Suffering in Silence haalden, kregen samen minder wereldwijde media-aandacht dan het Eurovisie Songfestival en werden 26 keer minder genoemd dan de lancering van PlayStation5.
De minste media-aandacht is besteed aan:
- Burundi (conflict, honger)
- Guatemala (geweld, klimaatcrisis)
- Centraal-Afrikaanse Republiek (geweld, conflict)
- Oekraïne (geweld, conflict)
- Madagaskar (honger, droogte, klimaatcrisis)
- Malawi (klimaatcrisis, honger, chronische armoede)
- Pakistan (geweld, conflict)
- Mali (geweld, conflict)
- Papoea-Nieuw-Guinea (honger, aardbeving)
- Zambia (honger, droogte)
“Uit de jaarlijkse rapportage van CARE blijkt dat een aantal landen steeds terugkeren op de lijst van ‘vergeten crises’, dat is een zorgwekkende trend. Hulporganisaties, donoren, overheden en media moeten die trend gezamenlijk zien te keren.”
Aldus Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland.
Aantal mensen in nood met 40% gestegen
Door de effecten van COVID-19, in combinatie met de toenemende gevolgen van klimaatverandering, is het aantal mensen in nood met 40 procent gestegen. De VN schat dat in 2021 meer dan 235 miljoen mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben. Als een crisis de krantenkoppen niet haalt, is het moeilijk om financiering te krijgen voor humanitaire hulp en ontstaat een lastig te doorbreken negatieve spiraal. Met het rapport Suffering in Silence vraagt CARE aandacht voor deze dynamiek, mogelijke oplossingen en goede voorbeelden.