Malawi: Herstel van groene vegetatie draagt bij aan duurzame toekomst

In gebieden in Malawi waar gemeenschappen worstelen met ontbossing en de gevolgen van klimaatverandering, is Restore Africa een baken van hoop. Via dit project zetten wij ons samen met CARE Malawi in voor milieubehoud door groene vegetatie te herstellen. Onze collega David Mooney bezocht onlangs het dorp Mpangama in het Mangochi district en zag daar met eigen ogen het indrukwekkende effect van dit werk. Met behulp van een lokale commissie die gericht is op het beheren van natuurlijke hulpbronnen, heeft het dorp al 6.400 bomen gekweekt. Het streven is om 15 duizend nieuwe bomen te planten voor 2027. Zo draagt dit dorp bij aan het doel van Restore Africa om in datzelfde jaar 3.150.000 nieuwe bomen te hebben in Malawi.

CARE Nederland-medewerker David Mooney spreekt met een van de deelnemers van het Restore Africa-project over haar werk. Foto: Praise Gwambe / CARE Malawi

Samenwerken is de sleutel tot succes

Met steun van de Global Evergreening Alliance (GEA) en onder leiding van Catholic Relief Services (CRS) voert CARE Malawi het Restore Africa-project uit. Het doel? Om het landschap van Malawi nieuw leven in te blazen. Dit project komt niet alleen het milieu ten goede, maar verbetert ook het levensonderhoud van lokale gemeenschappen en maakt hen weerbaarder tegen klimaatverandering.

Om het ambitieuze doel in 2027 te bereiken, is nauwe samenwerking tussen CARE, de overheid, lokale leiders en gemeenschappen hard nodig. Alleen samen kunnen we de natuurlijke vegetatie in Mangochi volledig herstellen.

“Mijn bezoek aan Mpangama was inspirerend,” zegt CARE Nederland-medewerker David Mooney. “De duidelijke strategie van de lokale gemeenschap en hun toewijding aan het herstellen van groene vegetatie geeft mij niet alleen veel voldoening, maar ook het vertrouwen dat we het doel van een groenere en gezondere wereld zullen bereiken in Malawi.”

Meer bosgrond voor gemeenschappen

Vanaf november tot en met januari 2025 worden er zowel gemeenschappelijke als privé bosbouwgebieden aangelegd. Het initiatief om bomen te planten in persoonlijke en gemeenschappelijke ruimtes leidt niet alleen tot groei van bossen, maar zorgt ook voor duurzaam gebruik van bosgrond voor gemeenschappelijk gebruik.

Naast het herbebossen van dorre gebieden, worden er speciale bomen geplant om de grond op boerderijen vruchtbaarder te maken. Deze bomen verrijken de bodem, voorkomen erosie en maken de landbouwgrond op de lange duur sterker. Dit zorgt uiteindelijk voor betere oogsten. Na verloop van tijd draagt deze combinatie van bomen planten en landbouw bij aan meer voedselzekerheid en een betere toekomst voor boeren en gemeenschappen in Mangochi.

De duidelijke strategie van de lokale gemeenschap en hun toewijding aan het herstel van groene vegetatie geven mij voldoening en vertrouwen voor een groener en gezonder Malawi.

David Mooney, Project Controller CARE Nederland
De lokale gemeenschap in het dorp Mpangama woont een kennissessie over het Restore Africa-project bij. Foto: Praise Gwambe / CARE Malawi

Restore Africa is veel meer dan alleen het planten van bomen. Het initiatief is een gezamenlijke inspanning waarbij de overheid, land- en bosbouwexperts en lokale leiders en gemeenschappen betrokken zijn om een duurzame toekomst te realiseren. Dankzij deze samenwerking is het project een schat aan kennis, expertise en steun, waardoor de impact op de lange termijn enorm wordt vergroot. Door lokale leiders en andere stakeholders actief te betrekken, legt Restore Africa een sterke basis voor blijvende veranderingen in het milieu.