Nederland op COP29: prioriteiten voor eerlijke en ambitieuze klimaatactie

Met COP29 in het vooruitzicht presenteert de Internationale Klimaatcoalitie, waar CARE Nederland deel van uitmaakt, een nieuw position paper. Dit netwerk van maatschappelijke organisaties zet zich in voor eerlijke en ambitieuze internationale klimaatactie. In het document worden de belangrijkste prioriteiten voor de Nederlandse regering tijdens de klimaatconferentie in Bakoe uiteengezet. In dit artikel worden de belangrijkste aanbevelingen op een rij gezet.

Foto: Kathleen Lei Limayo/CARE

De rol voor Nederland

Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI uit 2023 zal ook Nederland de gevolgen van klimaatverandering sterk gaan voelen. En als handelsafhankelijk land is het in ons eigen belang dat er wereldwijd stabiliteit is. Het is daarom ook voor Nederland cruciaal dat gemeenschappen over de hele wereld in staat worden gesteld om zich aan te passen en om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering.

De IKC benadrukt dan ook hoe belangrijk het is dat klimaatverandering niet alleen nationaal maar ook internationaal aangepakt wordt. Nederland heeft de kans om een grote rol te spelen in de onderhandelingen over klimaatfinanciering, mitigatie, adaptatie en gendergelijkheid. Maar welke thema’s moet de Nederlandse regering vooropstellen tijdens de onderhandelingen in Bakoe?

Effectieve en rechtvaardige klimaatfinanciering

Om de wereldwijde klimaatdoelen te halen is klimaatfinanciering cruciaal. Tijdens de COP29 zal het nieuwe klimaatfinancieringsdoel (het New Collective Quantified Goal – NCQG) voor na 2025 worden vastgesteld. De Internationale Klimaatcoalitie dringt eropaan dat het doel aansluit bij de behoeften van het Mondiale Zuiden. Deze financiering kan onder andere gebruikt worden om landen te ondersteunen hun Nationale Adaptatieplannen uiterlijk in 2025 af te ronden.

Het is belangrijk dat klimaatfinanciering de lokale gemeenschappen bereikt, bijdraagt aan gendergelijkheid en gemarginaliseerde groepen betrekt bij de besluitvorming. Het nieuwe doel moet daarnaast ook publieke subsidies prioriteren om de schuldenlast bij de minst ontwikkelde landen en kleine eilandstaten te beperken.

Eerlijke en versnelde transitie

In 2015 spraken 195 landen tijdens het Parijsakkoord af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius. Om dit doel te bereiken, is een snelle en eerlijke energietransitie noodzakelijk. We moeten zo snel mogelijk overstappen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, en de capaciteit voor duurzame energiebronnen verdrievoudigen.

Als we niet snel handelen, riskeren we een opwarming van maar liefst 2,7 graden Celsius. Dit heeft verwoestende gevolgen voor mens en milieu. Het is daarom tijd voor concrete actie. Bij deze transitie moeten gemarginaliseerde groepen en werkenden worden beschermd en ondersteund, zodat niemand achterblijft in de strijd tegen klimaatverandering.

Gendergelijkheid

Vrouwen en meisjes spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering. Klimaatbeleid moet daarom altijd rekening houden met gendergelijkheid en mensenrechten. De Internationale Klimaatcoalitie roept Nederland en de EU op om te blijven pleiten voor de integratie van gendergelijkheid in alle onderdelen van de onderhandelingen over klimaatfinanciering.

Een feministisch perspectief in het klimaatbeleid is essentieel, omdat klimaatverandering verschillende effecten heeft op mensen van alle genderidentiteiten. Alleen door gendergelijkheid centraal te stellen in onze aanpak kunnen we ervoor zorgen dat klimaatbeleid rechtvaardig en effectief is en iedereen de kans krijgt zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis.

Wil je het hele position paper lezen? Klik dan op onderstaande button.