Overstromingen op de Filipijnen: CARE is ter plaatse
Op 5 juli 2024 werd Mindanao, het op één na grootste Filipijnse eiland, getroffen door plotselinge overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de zuidwestmoesson. De natuurramp heeft al meer dan 482 duizend mensen getroffen – een getal dat nog kan oplopen gezien de aanhoudende zware regenval en winden. CARE is aanwezig, heeft onderzoek gedaan naar de behoeften en is begonnen met het verlenen van noodhulp aan de getroffen bevolking.
Wat is de huidige situatie?
Bijna 100 duizend families, ongeveer 482 duizend individuen, zijn getroffen door het natuurgeweld in de gemeenten Lanao del Sur, Lanao del Norte, Maguindanao del Sur en Maguindanao del Norte. Velen van hen zijn hierdoor ontheemd geraakt. Terwijl sommigen op dit moment bij familieleden of vrienden in veilige gebieden kunnen zijn, verblijven anderen in tijdelijke schuilplaatsen. Ondanks de verwoeste infrastructuur zoals huizen, wegen en scholen, doen we er alles aan om de mensen in nood te bereiken.
CARE’s onderzoek toont aan dat de getroffen bevolking vooral behoefte heeft aan humanitaire hulp in de vorm van voedsel, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH), veilig onderdak, en zowel fysieke als mentale medische zorg. Met name mensen in de meest kwetsbare posities, zoals vrouwen (inclusief degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven), kinderen, ouderen en mindervaliden, hebben dringend ondersteuning nodig.
Wat doen wij om getroffenen te ondersteunen?
CARE leidt het ACCESS-project, dat wordt gesteund door de Europese Unie, en is betrokken in het Humanitarian Partnership Platform in de Filipijnen. Direct na de eerste overstromingen begin juli hebben we niet alleen teams ingeschakeld die snel de situatie en dringende behoeften kunnen evalueren, maar ook met de lokale overheid gecoördineerd hoe we gezamenlijk hulp gaan verlenen. Ook onderhouden we nauw contact met alle partnerorganisaties.
Vanuit het ACCESS-project zijn wij, in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten, begonnen met het verlenen van noodhulp in de vorm van voedselpakketten, hygiënepakketten en psychosociale ondersteuning. Aangezien de zuidwestmoesson nog niet ten einde is, houden we de situatie nauwlettend in de gaten en blijven aanwezig om verdere nodige ondersteuning te bieden.
CARE op de Filipijnen
CARE is al sinds 1949 aanwezig op de Filipijnen. Ook tijdens deze noodsituatie zijn wij, in nauwe samenwerking met onze partnerorganisaties en Filipijnse gemeenschappen, direct begonnen met het bieden van noodhulp.
De gevolgen van klimaatverandering zorgen steeds vaker voor natuurrampen op de Filipijnen. Jaarlijks razen er gemiddeld twintig tyfoons over de eilandengroep, maar er zijn ook periodes van extreme droogte. Het daaropvolgende leed is elke keer enorm. Naast de directe schade door een tropische storm, zijn er ook andere gevaren op de lange termijn. Denk aan ziektes die zich door vervuild water onder de bevolking verspreiden. Hierdoor bevinden veel mensen zich in een kwetsbare positie en zijn minder goed beschermd tegen de eerstvolgende ramp.
Daarom is CARE gericht op het vergroten van de veerkracht van gemeenschappen. Zo leggen we waarschuwingssystemen aan en verstevigen huizen, zodat ze minder snel verwoest worden. Daarnaast bieden we steun in het verbouwen van gewassen die minder kwetsbaar zijn voor droogte of hevige regenval en die meer opbrengst opleveren.