Soedan: Vrouwen op het platteland lijden onder het conflict
Vandaag, op de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen, vraagt CARE aandacht voor de vrouwen op het platteland van Soedan. Het aanhoudende conflict verwoest hun leven, hun belangrijkste bron van inkomen en hun toekomst. Al 18 maanden lang veroorzaakt het conflict in Soedan enorm veel leed. Er zijn tienduizenden doden gevallen en miljoenen mensen ontheemd geraakt. Vooral vrouwen en meisjes worden ontzettend hard getroffen. Zij lopen niet alleen een groot risico op geweld, maar hebben ook moeite om voor hun gezinnen te zorgen door het tekort aan voedsel, gezondheidszorg en andere essentiële diensten.
Steun voor Soedanese vrouwen blijft van groot belang
“Vrouwen zijn de ruggengraat van gemeenschappen op het Soedanese platteland, maar ze worden verscheurd door dit conflict,” zegt Abdirahman Ali, CARE Soedans landendirecteur. “Ze hebben iedere dag te maken met geweld, ontheemding en extreme armoede – en toch zetten ze door. Daarom grijpen we deze dag aan om de internationale gemeenschap op te roepen om zo snel mogelijk de middelen beschikbaar te stellen die nodig zijn om deze vrouwen te ondersteunen. Hun veerkracht verdient niet alleen erkenning, maar ook actie.”
Het conflict in Soedan heeft enorme gevolgen voor vrouwen en meisjes, die zelfs vóór deze crisis al kampten met grote problemen als gevolg van armoede en sociale ongelijkheid. Door het conflict is het gezondheidszorgsysteem ingestort en hebben vrouwen en meisjes geen toegang meer tot de zorg die zij nodig hebben. Zo moeten ze zonder medische hulp bevallen, wat hun leven en dat van hun baby’s in gevaar brengt. Daarnaast kunnen slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld bijna nergens terecht. Bovendien zijn vrouwen door de voedselcrisis vaak niet in staat om hun kinderen te voeden, waardoor ondervoeding en infecties toenemen.
Het conflict heeft ook de landbouwgrond en -productie, het vee en de markten verwoest. Veel gezinnen, vooral op het platteland, hebben hierdoor hun inkomen verloren. Vrouwen, die vaak voor hun familie zorgen, hebben moeite om in de basisbehoeften te voorzien. Bovendien komen ernstige problemen zoals seksueel geweld en mensenhandel nog steeds veel voor in deze afgelegen gebieden – met langdurige psychologische en fysieke trauma’s als gevolg. Dit maakt de hartverscheurende situatie waar vrouwen in verkeren nog vele malen erger.
Wat doet CARE?
CARE is al sinds 1979 actief in Soedan. Op dit moment ondersteunen onze hulpverleners meer dan 83 gezondheidsfaciliteiten verspreid over zes staten, waar we levensreddende gezondheids- en voedingsdiensten bieden.
Daarnaast werkt CARE Soedan met vrouwen op het platteland aan hun economische en sociale kracht en ontwikkeling. Het aanhoudende conflict belemmert echter de vooruitgang en brengt de levens van vele vrouwen en hun families in groot gevaar. CARE Soedan blijft zich inzetten om deze vrouwen te helpen door het verstrekken van voedselhulp, hygiënepakketten en medische zorg, met name steun bij het voorkomen van ziektes.
Dit doen we samen met drie door vrouwen geleide organisaties, waaronder Zenab for Women in Development, Almanar en Reira in Kordofan, Oost-Soedan en Darfur. Maar de omvang van de crisis is veel groter dan de hoeveelheid beschikbare hulpmiddelen. Er is wereldwijd meer steun en aandacht nodig om deze immense humanitaire crisis aan te pakken.
“Het is tijd om een einde te maken aan deze oorlog – het is tijd voor vrede in Soedan. De internationale gemeenschap mag het lijden van Soedanese vrouwen en kinderen niet vergeten,” zegt Fatima Ahmed, directeur en oprichter van Zenab for Women in Development. “Ondanks het onvermoeibare werk van hulporganisaties wordt de humanitaire crisis in Soedan alsmaar erger. Lokale organisaties hebben meer middelen nodig om nu hulp te verlenen en een einde te maken aan het lijden van vrouwen en meisjes.”
“Soedanese vrouwen hebben elke dag te maken met vreselijk geweld, ontheemding en extreme armoede – en toch zetten ze door.”
Abdirahman Ali, landendirecteur CARE Soedan
CARE blijft de internationale gemeenschap oproepen om meer financiële steun te bieden aan hulpverleners in Soedan, met name door vrouwen geleide organisaties en netwerken, evenals hulpverleners die zich inzetten voor vluchtelingen in Tsjaad en Zuid-Soedan. Deze financiële steun moet flexibel zijn, aangezien de situatie – en daarmee de behoeften van vrouwen en meisjes – continu verandert.