Syrië: Water en voedsel schaarser dan ooit tevoren
Sinds het begin van het conflict in 2011 hebben Syriërs te maken met talloze uitdagingen, waarvan voedselonzekerheid en watertekorten tot de grootste problemen behoren. Deze zomer is de situatie nog moeilijker: het is bijna dagelijks boven de 40 graden, water en voedsel zijn schaarser dan ooit en de hulpbronnen drogen op – letterlijk en figuurlijk. De ernstige gevolgen van de hitte zijn vooral voelbaar in de overbevolkte kampen. 2 miljoen mensen, waarvan bijna 80 procent vrouwen en kinderen, leven hier in barre omstandigheden.
“Ik woon in een tent zonder ventilator terwijl het extreem heet is. Ons dak is slechts een stoffen bedekking. Hoe kan dit mijn kinderen beschermen? Door deze omstandigheden krijgen ze snel koorts en zijn ze vaak ziek. ‘s Nachts kunnen we alleen slapen als we het beddengoed nat maken,” zegt Amira*, een 40-jarige moeder van 6 kinderen. Samen wonen ze in een tent in een kamp ten noorden van Aleppo.
Overdag het beddengoed nat maken met water en natte handdoeken om het lichaam en hoofd wikkelen zijn manieren waarop de bewoners van deze kampen kunnen afkoelen, maar de hitte is niet het enige probleem waar zij dagelijks mee te maken hebben. Terwijl het afval blijft ophopen, is er een gebrek aan sanitaire voorzieningen en hygiëne. Dit verergert de situatie, waardoor het risico op allerlei ziekten door vervuild water, vliegenplagen en schurft toeneemt in een gebied waar de medische voorzieningen al zwaar overbelast zijn.
“Onze leefsituatie is erg slecht. Ik heb medicijnen, brood en producten om te koken nodig,” zegt Amira. Ze ontvangt contant geld van CARE om voedsel te kopen. In werkelijkheid besteedt ze dit geld niet alleen aan voedsel, gezien de dringende behoeften van haar gezin.
Ongeveer twee jaar geleden verloor Amira haar man toen hij werd neergeschoten. Sindsdien zorgt ze alleen voor haar kinderen. Ze kan geen werk vinden en het gezin is daardoor afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.
“Mijn lijden is toegenomen door de stijgende voedselprijzen en het gebrek aan schoon water. Voedsel en hygiëneproducten moet ik vaak op de pof kopen. Het water dat we hebben moet ik elke dag koken om het te zuiveren zodat dat we het veilig kunnen drinken. Mijn dochters hebben nierstenen en urineweginfecties door de slechte waterkwaliteit,” zegt Amira. “Mijn kinderen gaan allemaal niet naar school vanwege deze leefomstandigheden. Soms probeer ik ze thuis het alfabet te leren, maar ze zouden het natuurlijk beter begrijpen als ze naar school zouden gaan.”
Aangezien de humanitaire respons voor Syrië nog niet voldoende gefinancierd is – tot nu toe is slechts 21 procent van het nodige budget binnengehaald – en de noodhulp in verschillende delen van Noordwest-Syrië afneemt, kunnen we alleen maar verwachten dat de situatie verder verergert. Mensen in kwetsbare posities zullen het geld dat ze ontvangen voor voedsel ook moeten uitgeven aan andere behoeften. Ook is er een grote kans dat ze zich moeten wenden tot vervelende manieren om te overleven, zoals maaltijden overslaan, nodige producten op de pof kopen of zelfs verkopen, school verlaten, gedwongen huwelijken of kinderarbeid.
“Een van de moeilijkste momenten die ik me kan herinneren was toen mijn kinderen drie dagen zonder eten zaten. Ik had geen geld om eten te kopen en ik kon van niemand iets lenen. De kruidenier had zelf schulden opgebouwd en kon me niks geven. Mijn hart brak van de pijn toen ik mijn kinderen honger zag lijden, maar ik kon niets voor ze doen,” deelt Amira.
Ongeveer 3,6 miljoen mensen in het noordwesten van Syrië komen continu voedsel tekort. Daarnaast heeft bijna 80 procent van de bevolking in deze regio hulp nodig op het gebied van water en hygiëne, waaronder toegang tot schoon drinkwater, afvalverwerking en sanitaire voorzieningen.
Tussen september 2023 en juni 2024 hebben CARE’s teams die gericht zijn op het bieden van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) zich terug moeten trekken uit kampen als gevolg van het tekort aan geld. Waar mogelijk hebben we ons werk overgedragen aan andere partijen, maar naar schatting hebben minstens 445 duizend mensen geen toegang meer tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.
Als er niet snel meer financiële steun komt, zal dit volgens de Verenigde Naties binnenkort ook het lot zijn van mensen in maar liefst 192 andere kampen. Daarnaast zal tegen het einde van het jaar 50 procent van alle gezondheidsfaciliteiten in het noordwesten van Syrië volledig of deels de deuren moeten sluiten. Met andere woorden, financiering voor Syrië is belangrijker dan ooit tevoren.
*Namen zijn veranderd voor veiligheidsredenen