Tien humanitaire crises die de minste aandacht kregen in 2021
Voor het zesde jaar op rij, publiceert CARE het rapport “Suffering in Silence” (Engelstalig). Hierin staan de tien humanitaire rampen die vorig jaar wereldwijd de minste media-aandacht kregen. Met deze publicatie wil CARE de aandacht voor mensen in nood vergroten, zodat zij meer steun ontvangen.
In de zomer van 2021 omschreef António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de wereldwijde noodsituaties als “een orkaan van humanitaire crises die over de wereld raast”. Omdat er een toename was van ernstige en langdurige humanitaire noodsituaties.
De tien humanitaire crises uit het rapport:
- Zambia – 1,2 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten.
- Oekraïne – 3,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.
- Malawi – 17% van de bevolking is ernstig ondervoed.
- Centraal-Afrikaanse Republiek – 2,8 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.
- Guatemala – 2/3 van de bevolking leeft van minder dan 2 US dollar per dag.
- Colombia – 4,9 miljoen mensen leven met conflict of geweld.
- Burundi – 2,3 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.
- Niger – 1,8 miljoen kinderen hebben voedselhulp nodig.
- Zimbabwe – 5,7 miljoen mensen hebben onvoldoende voedsel.
- Honduras – 2,8 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.
Invloed door mediagebruik
Wereldwijd berichtte online media meer dan 360 duizend keer over het interview van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle met Oprah Winfrey. Er waren slechts 512 berichten over de voedselnood in Zambia waar meer dan 1 miljoen mensen onder lijden.
Wist je dat jouw mediagebruik een grote invloed heeft op de media? Nog nooit is het mogelijk geweest om mediagedrag zo precies te meten als vandaag. Je kunt dus op een simpele manier een groot verschil maken. Hoe meer mensen informatie willen over crises die te weinig aandacht kregen, des te meer media erover zullen schrijven. Zo zorgen we samen voor meer media-aandacht voor deze en andere ‘vergeten’ humanitaire crises.
Alle 10 crises samen, werden 19 keer minder genoemd dan het interview van Prins Harry en Meghan Markle met Oprah Winfrey.
Noodhulp
Het aantal mensen dat noodhulp nodig heeft, is nog nooit zo hoog geweest. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat hun huis verlaat en hun land ontvlucht: 82,4 miljoen mensen op onze planeet zijn vluchteling. Ze zijn op de vlucht in eigen land of asielzoeker. Toch hebben de Verenigde Naties het afgelopen jaar slechts 18 miljard dollar uitgetrokken voor humanitaire hulp. Ter vergelijking: jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 100 miljard euro gebruikt voor wapenhandel. De Europese Unie heeft het budget voor humanitaire hulp wel verhoogd om meer middelen te kunnen uittrekken voor de aanpak van crises en rampen.
Een orkaan van humanitaire crises
Met het rapport “Suffering in Silence” (Engelstalig) wil CARE meer aandacht besteden aan de crises die niet worden opgemerkt in de “orkaan van humanitaire crises”. We zijn bezorgd over de mensen die elke dag vechten om te overleven. Onopgemerkt door het wereldpubliek. En van wie het lot nooit in het middelpunt van de media-aandacht staat.
Steun het werk van CARE
In noodsituaties hebben we maar een doel: levens in veiligheid brengen. Wereldwijd bereiken we de allerarmsten en de zwaarst getroffenen een beter bestaan opbouwen. Dat kan alleen dankzij de hulp van trouwe donateurs. Help ook mee, steun CARE Nederland vandaag nog.