Aardbeving in Turkije: CARE ondersteunt getroffenen bij de wederopbouw
De levens van miljoenen mensen veranderden in enkele minuten toen in de nacht van 6 februari 2023 de aarde rond het grensgebied van Turkije en Syrië hevig begon te schudden. Van de ene op de andere dag stortte alles in en slechts de ruïnes van hun levens bleven over. Omer, een boer uit de Turkse provincie Hatay, was een van de vele getroffenen. Hij en zijn familie lagen rustig te slapen, maar schrokken wakker door de aardbevingen. Ze overleefden de ramp, maar hun huis en levensonderhoud waren ze in één klap kwijt. Dankzij de steun van CARE kan Omers familie zich nu, anderhalf jaar na de ramp, richten op de wederopbouw. Benieuwd naar zijn ontroerende verhaal? Blijf dan lezen.
Omer woonde met zijn vier kinderen, vrouw en moeder in een rustig huis op het platteland. Toen de eerste aardbeving toesloeg, was het midden in de nacht. “De aardbeving maakte ons om 4 uur ‘s nachts wakker. In het begin was het wat milder, dus we besloten binnen te blijven. Kort daarna werd het sterker en viel de stroom uit. We hadden meteen spijt van onze beslissing om niet het huis uit te vluchten, want een muur naast ons bed stortte volledig in. Mijn dochter had een snee in haar hoofd. Vol angst verstopten we ons onder de bank totdat we veilig naar buiten konden vluchten. Mijn moeder, die door een beroerte niet goed ter been is, kon later pas uit het huis worden gered,” zegt Omer.
Na de eerste zware aardbeving volgden meerdere naschokken. Omer en zijn familie konden niet meer terug naar hun verwoeste huis en hadden moeite om een veilig onderkomen te vinden. Bovendien kregen ze te maken met hevige regenbuien en temperaturen rond de -5 graden Celsius. “Zulke lage temperaturen zien we hier maar eens in de tien jaar, en nu gebeurde het precies tegelijk met de aardbevingen. De eerste paar dagen verbleven we met twaalf mensen in onze autotrailer, totdat we eindelijk een tent kregen toegewezen. Veilig onderdak was prioriteit nummer één,” zegt Omer.
De zware aardbevingen verwoestten niet alleen het huis, maar ook de stal waar Omer koeien en schapen hield. De muren en het dak bleken niet bestand tegen de aardbevingen. “Toen ik bij mijn dieren ging kijken, zag ik dat sommige het niet hadden overleefd,” vertelt Omer. Dit viel hem erg zwaar, Omer is namelijk boer en deze dieren bieden de familie een levensonderhoud.
De dieren die de aardbevingen wel overleefden, leven momenteel in een zeer kleine ruimte op Omers landgoed. Omdat er maar een paar plekken in de schaduw zijn, staan de dieren dicht op elkaar om wat beschutting tegen de zon te vinden. Hierdoor kunnen ziektes zich echter makkelijk verspreiden. Daarnaast zorgt de hoge inflatie voor landbouwproducten voor extra uitdagingen. Terwijl meststoffen en pesticiden alsmaar duurder worden, zijn de verkoopprijzen voor dieren drastisch gedaald.
Anderhalf jaar na de ramp wonen Omer en zijn familie nog steeds in dezelfde tent als vlak na de aardbevingen. In de winter biedt deze woning weinig bescherming tegen de kou, terwijl het in de zomer ondraaglijk heet wordt. Ondanks dat hun oude huis verre van veilig is, gaan ze af en toe naar binnen om gebruik te maken van de keuken. Hun oude slaapkamers zijn volledig verwoest.
Voor Omer is vooral een nieuwe stal voor zijn dieren belangrijk om te overleven. “Een beter onderkomen voor mijn dieren zou een enorme opluchting zijn. Dan kan ik ze weer op een veilige plek onderhouden, meer produceren en meer verdienen om uiteindelijk ons huis weer op te bouwen. Dit zou ons de stabiliteit en rust geven waar ik zo naar verlang,” zegt Omer. Via een lopend CARE-project krijgt hij nu ondersteuning bij het bouwen van een dierenverblijf. Het doel is om boeren zoals Omer te ondersteunen zodat zij hun inkomen kunnen herstellen.
“Ik ben altijd al boer geweest en dat zal ik ook blijven. Ik weet dat het risicovol is om een huis te herbouwen in een regio waar veel aardbevingen voorkomen. We moeten altijd voorbereid zijn op de mogelijkheid dat er opnieuw een ramp plaatsvindt. Daarom is het des te belangrijker dat we goede voorzorgsmaatregelen nemen en een extra veilig en stabiel huis bouwen.”
“Aardbevingen komen hier vaak voor. Het was een moeilijke tijd, maar zelfs moeilijke tijden brengen mensen samen en maken ons sterker. Binnen onze gemeenschap en buurt blijven we elkaar steunen. Natuurlijk maak ik me zorgen over wat er nog kan komen, maar de hoop op een betere toekomst voor mijn kinderen is op dit moment het enige dat telt.”
CARE’s noodhulp gaat door
Naar aanleiding van de aardbevingen in Turkije en Syrië kwamen wij met 10 andere hulporganisaties bijeen als Giro555. Nederland kwam massaal in actie en haalde tussen februari en december 2023 maar liefst €128 miljoen op, waarmee dit de op twee na grootste Giro555-actie ooit was. Tot nu toe heeft CARE Nederland al meer 81 duizend getroffenen in Turkije en bijna 98 duizend mensen in Syrië kunnen ondersteunen.
CARE is al lang aanwezig in zowel Turkije als Syrië. We kennen het gebied en de behoeften van de bevolking. Vlak na de aardbevingen in februari 2023 begonnen we direct met het verlenen van noodhulp, waaronder voedselhulp, hygiënepakketten, schoon water, sanitaire voorzieningen, kachels en dekens, cash geld, en psychosociale zorg – humanitaire hulp die getroffenen tot op de dag van vandaag hard nodig hebben. In het district Azaz in Syrië hebben we spaar- en leengroepen opgezet, met het doel dat getroffen mensen hun levens weer op kunnen bouwen.