Turkije: “Ik mis de stemmen van mijn kinderen”  

In februari 2023 stortte het leven van Elcin en miljoenen anderen in Turkije en Syrië volledig in door een verwoestende aardbeving. De natuurramp veroorzaakte ongeveer 60 duizend doden. Honderdduizenden mensen raakten gewond en miljoenen ontheemd. De provincie Hatay in het zuiden van Turkije, waar Elcin woont, werd bijzonder hard getroffen. Hier werden talloze gebouwen en huizen in enkele tellen met de grond gelijk gemaakt. Nu, anderhalf jaar later, is de wederopbouw nog steeds in volle gang. De omgeving is één grote bouwput, je kan niet om het puin en de bouwvoertuigen heen. 

Elcin staat voor een verwoest appartementencomplex in de provincie Hatay, Turkije. Foto: CARE Türkiye

Afgezien van het bouwlawaai, is het helemaal stil in de stad waar Elcin woont. Slechts een paar kinderen spelen buiten. Door de hitte blijven de meeste mensen in hun containers. Voor veel bewoners die na de aardbevingen zijn gebleven of teruggekeerd, zijn deze containers een tijdelijk thuis – zo ook voor Elcin en haar vader. “We zijn gewend geraakt aan het leven in een container, maar ik heb geen idee hoe lang dit nog gaat duren,” zegt Elcin.   

“Ook al is alles verwoest en ligt er overal puin, de geur van mijn dierbaren hangt er nog steeds.”

Elcin

De straat waar Elcin en haar familie woonden bestaat niet meer. Hun huis ligt in puin. Toch loopt ze er elke dag even langs. Het verlies van haar twee kinderen en moeder en de herinneringen aan hen zijn iedere dag onderdeel van Elcins leven. Ze heeft speciaal een tatoeage op haar arm laten zetten ter nagedachtenis aan haar kinderen. “Ik mis de stem van mijn kinderen en die van mijn moeder. Ik mis het om hun gezichten aan te raken en met ze te spelen. Ik mis alles aan hen,” zegt Elcin.  

Elcin laat de tatoeage van haar kinderen zien. Foto: CARE Türkiye

Geef hoop aan jongere generaties 

De stilte om ons heen wordt onderbroken door het gemiauw van twee katjes die Elcin in huis heeft genomen. Het verzorgen van deze katjes en de verantwoordelijkheid die daarbij komt is als therapie voor Elcin. “Van buiten zie ik er heel goed en sterk uit, maar van binnen ben ik in een gevecht met mezelf. Het doet me goed om voor deze dieren te zorgen – als ze naar je toe rennen, je stem horen en iets van je verwachten, zo kom je het leven door.”

Elcin met een van haar kittens. Foto: CARE Türkiye

De mentale impact van de aardbeving is immens groot. Veel mensen worstelen met psychologische problemen door het verlies van dierbaren of andere traumatische ervaringen. Elcin weet dat uit haar eigen ervaring. Maar ze geeft niet op. Als ze de vriendjes van haar kinderen ziet, geven ze elkaar een knuffel. “Ik wil hen hoop bieden,” zegt ze.

Hygiëneproducten en voedsel zijn het hardst nodig  

De regio werkt al anderhalf jaar hard aan de wederopbouw, maar de gevolgen van de aardbeving zijn nog steeds voelbaar. Denk aan beschadigde infrastructuur en regelmatig momenten zonder schoon water. Veel mensen in het gebied hebben geen baan en vast inkomen meer. Elcin vond gelukkig een nieuwe baan, nadat de lokale krant waar zij werkte haar niet meer kon betalen. Toch is het voor haar en vele anderen in de omgeving nog steeds erg moeilijk om toegang te krijgen tot de belangrijkste levensmiddelen. “We hebben nu vooral behoefte aan hygiëne en voedsel, omdat dit niet altijd beschikbaar is,” zegt Elcin. Ze roept mensen op om de families in Hatay niet te vergeten en benadrukt: “Leef in het heden. Waardeer elk moment dat je hebt.” 

Wat doet CARE?

Met financiële steun van de Europese Unie verleent CARE noodhulp aan gemeenschappen die door de aardbeving zijn getroffen. Wij bieden drinkwater, voedsel, hygiënepakketten, onderdak en keukengerei, maar ook beschermingsdiensten en veilige toegang tot openbare toiletten en andere sanitaire voorzieningen. Zo hebben we het afgelopen anderhalf jaar duizenden mensen in meerdere provincies in Turkije en Syrië kunnen ondersteunen.

CARE’s noodhulp gaat door

Naar aanleiding van de aardbevingen in Turkije en Syrië kwamen wij met 10 andere hulporganisaties bijeen als Giro555. Nederland kwam massaal in actie en haalde tussen februari en december 2023 maar liefst €128 miljoen op, waarmee dit de op twee na grootste Giro555-actie ooit was. Tot nu toe heeft CARE Nederland al meer 81 duizend getroffenen in Turkije en bijna 98 duizend mensen in Syrië kunnen ondersteunen.  

CARE is al lang aanwezig in zowel Turkije als Syrië. We kennen het gebied en de behoeften van de bevolking. Vlak na de aardbevingen in februari 2023 begonnen we direct met het verlenen van noodhulp, waaronder voedselhulp, hygiënepakketten, schoon water, sanitaire voorzieningen, kachels en dekens, cash geld, en psychosociale zorg – humanitaire hulp die getroffenen tot op de dag van vandaag hard nodig hebben. In het district Azaz in Syrië hebben we spaar- en leengroepen opgezet, met het doel dat getroffen mensen hun levens weer op kunnen bouwen.