Uitzending NPO1 laat hulpverlening Giro555 in Turkije en Syrië zien
Ruim negen maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, wordt op maandagavond 11 december in een speciale televisie-uitzending aandacht besteed aan de hulpverlening vanuit de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555, waaronder CARE Nederland.
Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending de zwaar getroffen Turkse gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Hier spreekt hij hulpverleners en getroffen inwoners over de gevolgen van de ramp. Ook actievoorzitter Michiel Servaes reisde af naar Turkije en vertelt over de hulpverlening namens de samenwerkende organisaties achter Giro555.
Jeroen Pauw spreekt slachtoffers en hulpverleners
Jeroen Pauw bezocht diverse projecten, waaronder een grootschalig containerkamp van het Rode Kruis dat onderdak biedt aan duizenden slachtoffers. Hij spreekt met hulpverleners die vanaf de dag van de ramp alle ontwikkelingen van dichtbij hebben meegemaakt, van nood naar wederopbouw. In de uitzending komen persoonlijke verhalen aan bod van zowel slachtoffers als hulpverleners. Zo ontmoet hij gezinnen die weer kunnen terugkeren naar hun huizen nadat deze veilig verklaard zijn door ingenieurs van Habitat en lokale ondernemers die met financiële ondersteuning hun bedrijven weer kunnen opstarten dankzij Stichting Vluchteling. Pauw kon vanwege de onveilige situatie in Syrië niet naar het getroffen gebied aldaar afreizen. Hij spreekt op het grensgebied verschillende mensen over hun ervaringen.
“De koude winter staat voor de deur. Waar de behoefte eerst lag bij medicijnen, voedsel, schoon drinkwater en schuilplaatsen, is nu de wederopbouw van woningen aan de orde van de dag.
Michiel Servaes, actievoorzitter Giro555-actie ‘Help Slachtoffers Turkije & Syrië’
Michiel Servaes bezoekt als actievoorzitter, samen met Jeroen, in Hatay een waterzuiveringsinstallatie waar Oxfam Novib waterleidingen herstelt zodat er weer voldoende water in de regio beschikbaar is. Servaes: “De honderden hulpverleners doen er al bijna een jaar alles aan om de slachtoffers te helpen. Iedereen weet ook dat de koude winter weer voor de deur staat. Waar eerst de behoefte lag bij medicijnen, voedsel, schoon drinkwater en schuilplaatsen, is de wederopbouw van woningen en gemeenschapsgebouwen aan de orde van de dag. Iedereen wil het leven weer zo snel mogelijk hervatten, dat is zo voelbaar. Ondertussen is de hulp nog hard nodig, ook voor de psychische zorg en speciale aandacht voor kinderen. Die projecten lopen nog volop en bieden veel steun aan zo veel mensen voor wie het leven onverwachts anders is gelopen.”
Het gironummer is nog tot en met 31 december 2023 geopend. Met inmiddels een nieuwe tussenstand van 127 miljoen euro, wordt er tot en met maart 2025 door de betreffende hulporganisaties achter Giro555 hulp verleend in zowel Turkije als Syr
Pauw in Turkije: Maandag 11 december, 21.30-22.20 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)
Over Giro555
Giro555 is een samenwerkingsverband van 11 hulporganisaties die transparant zijn over de besteding van het ingezamelde geld. De opbrengst van de Giro555-actie wordt verdeeld onder de 11 deelnemende hulporganisaties en geaccrediteerde gastdeelnemers. Elke organisatie biedt daarmee direct noodhulp en rapporteert op vaste momenten over de hulpresultaten terug aan Giro555.
Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 voor de aardbeving in Turkije en Syrië: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, UNICEF Nederland en World Vision.
Dokters van de Wereld, VNG, War Child en Habitat zijn de huidige aanvullende gastdeelnemers. De Witte Helmen zijn aangesloten als partner in Syrië via één van de lidorganisaties die ondersteund wordt. Zij voeren met name herstelwerkzaamheden uit die vallen onder ‘Early Recovery’ volgens de classificatie van de UN OCHA-clusters.