Vrouwen het hardst getroffen in noodsituaties
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag 2022, onderstrepen we het belang van speciale aandacht voor vrouwen en meisjes in nood. Wereldwijd krijgen zij tijdens noodsituaties te maken met geweld, misbruik en gebrek aan gezondheidszorg.
Oekraïne: vrouwen alleen op de vlucht
Angstig en in paniek proberen families uit Oekraïne naar buurlanden te vluchten. Volwassen mannen tussen 18 en 60 jaar zijn in Oekraïne nodig. Veel vrouwen met kinderen staan er alleen voor. Als ze verkleumd, hongerig en totaal uitgeput aankomen bij een grensovergang, zijn die meestal overvol en staan er lange wachtrijen. Moeders met baby’s en kinderen moeten vaak tot twee dagen lang wachten in de ijzige vrieskou. Dag en nacht, zonder enige bescherming.
Vrouwen in noodsituaties
Tijdens een noodsituatie hebben we maar één prioriteit: levens in veiligheid brengen. Onze aanpak kenmerkt zich door steun aan groepen die zich in de kwetsbaarste posities bevinden, waaronder vrouwen en meisjes, altijd voorop te stellen. Dat is niet zonder reden. Want in conflictsituaties zijn het vooral vrouwen en meisjes die de meeste risico’s lopen. In landen zoals Oekraïne, Jemen of Afghanistan worden juist zij het hardst getroffen door geweld, misbruik en gebrek aan gezondheidszorg.
“Wij maken ons zorgen om vrouwen en meisjes in noodsituaties wereldwijd zoals in Oekraïne, Jemen en Afghanistan. CARE zorgt voor deze vrouwen en meisjes en blijft zich voor hen inzetten. Hun stem moet gehoord blijven!”
Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland
Als de oorlog voortduurt, blijft er niets over
Terwijl bommen insloegen, vluchtte Kotove (45) met haar dochter (12) richting de Poolse grens. Bevend van de kou, proberen ze zich op te warmen met een dekentje. “Mijn dochter huilt alsmaar”, zegt Kotove. Haar grootmoeder is noodgedwongen achtergebleven in Oekraïne terwijl de Russische tanks oprukken naar de stad. “Het is een bloedige, monsterlijke oorlog”, vertelt Kotove, “als de oorlog voortduurt, blijft er niets over.” De bevolking zit in de val.
“Mijn dochter huilt alsmaar.”
Kotove uit Oekraïne, 45 jaar oud
Via partnerorganisatie People in Need, verleent CARE noodhulp aan een aantal landsgrenzen van buurlanden van Oekraïne. Er zijn verwarmde tenten opgezet waar de uitgeputte moeders en kinderen kunnen opwarmen en waar ze kunnen rusten. Bij aankomst krijgen ze thee en een warme maaltijd. Er zijn ook sanitaire voorzieningen, zoals mobiele toiletten. Daarnaast zijn er getrainde teams die psychische hulp verlenen.
Waar niets is, kunnen wij iets
CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. Wij werken voor de allerarmsten, de zwaarst getroffenen, de minst gehoorden. Samen met partners, overheden en gemeenschappen ter plaatse brengen we levens in veiligheid waar we kunnen. Door ons gezamenlijk in te zetten voor gelijke rechten en kansen, creëren we structurele verandering. Als internationale ontwikkelingsorganisatie is CARE actief in meer dan 100 landen wereldwijd.
Meer weten over de noodhulp die we verlenen in Afghanistan, Jemen, Oekraïne en andere landen? Kijk dan op onze pagina over noodhulp.