Vulkaanuitbarsting in Indonesië: CARE verleent noodhulp
Op 4 december werd de provincie Oost-Java in Indonesië getroffen door de uitbarsting van vulkaan Semeru. Aswolken verspreidden zich over de omliggende dorpen en zorgden ervoor dat bijna 2000 mensen moesten vluchten. Ook nu blijft er nog kans op nieuwe uitbarstingen en aswolken. CARE is in het gebied aanwezig en verleent noodhulp.
Uitbarsting van vulkaan Semeru
Nadat West-Java twee weken eerder getroffen werd door een aardbeving, werd het oosten van hetzelfde Indonesische eiland op 4 december geraakt door een vulkaanuitbarsting. De uitbarsting van vulkaan Semeru, die gelegen ligt in het Lumajang district, leidde tot lavastromen en aswolken richting omliggende dorpen. Vier dorpen in het district werden het hardst geraakt en zijn bijna compleet verdwenen onder een laag as. Bijna 2000 inwoners uit het Lumajang district werden geëvacueerd.
“Vanwege de voortdurende dreiging van een nieuwe uitbarsting, is het risicolevel van vulkaan Semeru opgehoogd van 3 naar 4, het hoogst mogelijke risico.”
Renee Manoppo, manager humanitaire acties uit het hulpnetwerk van CARE
Renee Manoppo, manager humanitaire acties uit het hulpnetwerk van CARE, zegt: “Aswolken vervuilden de lucht en hete lava stroomde over huizen en wegen naar beneden. De uitbarsting heeft omliggende gemeenschappen in Oost-Java compleet verwoest, en bijna 2000 inwoners moesten vluchten door de ramp. Door de voortdurende activiteit van de vulkaan is de risicostatus opgehoogd van level 3 naar level 4, het hoogst mogelijke level voor vulkanen in Indonesië. Afgelopen jaar heeft een uitbarsting van dezelfde vulkaan geleid tot 50 doden en bijna 3000 verwoeste huizen.”
CARE’s hulp na de ramp
CARE is, in samenwerking met haar partners, aanwezig in het getroffen district en onderzoekt welke hulp het hardst nodig is en hoe groot de impact van de uitbarsting is. Daarnaast houden we de situatie nauwlettend in de gaten, zodat een eventuele nieuwe ramp voorkomen kan worden.
Yayasan CARE Peduli (YCP), de nationale Indonesische tak van CARE, heeft 12 duizend mondkapjes geleverd aan de regio, zodat mensen zich kunnen beschermen tegen de aswolken die in het gebied hangen. Verder is CARE van plan om te voorzien in de basisbehoeften van de getroffenen door bijvoorbeeld medicijnen en meer mondkapjes uit te delen. Verder voorzien we in dekens, sarongs (stoffen wikkelrokken en -jurken) en hygiënekits met onder andere maandverband.
We richten ons hierbij specifiek op de behoeften van vrouwen en meisjes. Na een ramp als deze bevinden zij zich het vaakst in de meest kwetsbare posities, en hebben andere behoeften dan mannen en jongens. Door vrouwen van bijvoorbeeld sarongs en maandverband te voorzien, bieden we hen privacy en hygiëne.
CARE in Indonesië
CARE is sinds 1967 aanwezig in Indonesië, en biedt onder andere voedselhulp, schoolvoeding en hulp bij het verbeteren van de infrastructuur op het eiland Java. In 2018 is Yayasan CARE Peduli (YCP) opgezet als nationale Indonesische tak van CARE, die zich richt op lokale initiatieven en het betrekken van de lokale gemeenschap bij hun werk.
Daarnaast helpt CARE mensen in Indonesië zich beter voor te bereiden op natuurrampen en klimaatverandering. Dit doen we door partnerorganisaties te trainen op het gebied van ramppreventie en samen te werken met lokale en nationale overheden om het risico op rampen centraal te stellen in beleidsplannen.
CARE is voornamelijk actief in de provincie Nusa Tenggara Timur, waar we samen met onze partner CIS Timor werken aan nieuwe lokale wetgeving om toekomstige rampen te voorkomen. Daarnaast zorgen we dat maatschappelijke organisaties subsidies kunnen krijgen om de weerbaarheid van mensen in een kwetsbare positie te vergroten.
Lees hier alles over het werk van CARE in Indonesië.