Women Mean Business

Decennia aan vooruitgang in gendergelijkheid worden bedreigd door COVID-19. We weten dat vrouwelijke ondernemers die in armoede leven met de juiste ondersteuning bij kunnen dragen aan de veerkracht van hun gemeenschappen en economisch herstel. CARE’s Women Mean Business campagne zet vrouwelijke ondernemers in de schijnwerpers en laat zien waarom het belangrijk is om in hen te investeren, nu meer dan ooit.

Lees de verhalen van Sékongo, María JuliaBasma & Sharmini, die in deze film te zien zijn.

Onevenredig zware impact

Het coronavirus heeft ontwrichtende en onevenredig zware gevolgen voor vrouwelijke ondernemers in arme gemeenschappen. In Sri Lanka geeft 90% van de deelnemers in CARE’s projecten aan dat hun inkomen is teruggevallen en dat toeleveringsketens verstoord zijn. In Guatemala geeft 96% aan niet voldoende geld te hebben om voedsel te kopen en zegt 96% dat de werkeloosheid in hun gemeenschap is gestegen. Veel van deze vrouwen lopen nu het risico meteen weer in armoede te vervallen.

Succesvolle zakenvrouwen

Ons Women Mean Business rapport presenteert nieuwe data, die laten zien dat de dagelijkse inkomsten uit ondernemingen van programmadeelnemers in alle landen met gemiddeld 91% zijn toegenomen. Met het Women in Enterprise programma van CARE, gefinancierd door de H&M Foundation, zijn sinds 2014 bijna 270.000 vrouwen ondersteund met onder meer toegang tot financiering, vaardigheden en een verbeterd ondernemingsklimaat.

Reintje van Haeringen

Wereldwijd hebben deze vrouwen hun zakelijke talenten bewezen, ondanks dat zij opgroeiden met honger of zonder onderwijs. Dankzij hun succes zijn ze in staat hun families te onderhouden en zelfs hun hele gemeenschap uit de armoede te bevrijden. Deze vooruitgang wordt nu echter bedreigd door de coronapandemie. Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland legt uit:

“De internationale aanpak van COVID-19 moet een sterke focus hebben op economische rechtvaardigheid en rechten van vrouwen. CARE gaat niet langs de zijlijn staan toekijken hoe decennia aan vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding en gendergelijkheid teniet worden gedaan door deze crisis. We moeten niet alleen investeren in middelen om vrouwen te ondersteunen, we moeten ook helpen met het veranderen van diepgewortelde sociale normen door samen te werken met mannen.”

Ongelooflijke veerkracht

De gevolgen van COVID-19 zijn desastreus, maar voor veel vrouwen is dit niet de eerste keer dat ze een crisis meemaken. Veel van hen hebben te maken gehad met burgeroorlogen, epidemieën zoals Ebola, of natuurrampen. Vrouwelijke ondernemers zijn veerkrachtig en zoeken naar manieren om zich aan te passen en hun bedrijf te diversifiëren om de pandemie door te komen.

© Eric Kampherbeek
Sharmini

Sharmini runt in Sri Lanka een kleine fabriek waar kokosnootschillen verwerkt worden, en presenteert zichzelf in het voorwoord van het Women Mean Business rapport. Ze vertelt:

“Corona heeft ons hard geraakt, omdat we zo afhankelijk zijn van export. We moesten de productie helemaal stopzetten, we hadden geen inkomsten meer en ik had grote voorraden die ik niet meer kon verkopen. Ik was bang dat mijn bedrijf failliet zou gaan en ik maakte me zorgen dat ik mijn medewerkers niet meer kon betalen. Nu diversifiëren we ons bedrijf en bouwen we een lokaal klantenbestand op. We zijn ook nieuwe producten aan het ontwikkelen.”

5 essentiële elementen voor bedrijfsontwikkeling

Met het Women in Enterprise programma heeft CARE vijf essentiële elementen vastgesteld die een zeer positief effect hebben op zowel bedrijfsontwikkeling als economische rechtvaardigheid en rechten voor vrouwen. Van deze elementen is aangetoond dat ze werken, in combinatie met een flexibele aanpak en innovatievermogen:

Actie is nodig!

Er zijn verschillende redenen waarom investeren in vrouwelijke ondernemers zowel het slimme als het juiste is om te doen. Lees onze Business Case en aanbevelingen hier.

Terwijl we leren omgaan met de COVID-19-pandemie, doen we een oproep aan besluitvormers om door vrouwen geleide kleine en micro-ondernemingen te ondersteunen als expliciet onderdeel van de internationale respons op COVID-19. Vóór COVID-19 voorspelde het World Economic Forum dat het nog 257 jaar zou duren om economische gelijkheid te bereiken tussen mannen en vrouwen. Door de wereldwijde pandemie zal dit ongetwijfeld nog langer duren. CARE kan en zal niet afwachten.

Meer investering in vrouwelijke ondernemers is dringend nodig, nu meer dan ooit.

Meer weten over samenwerken met CARE om vrouwelijke ondernemers die in armoede leven te ondersteunen? Neem contact op met Solange Hai: hai@carenederland.org