Bezuinigingen zijn een kaalslag voor internationale samenwerking!

20 februari 2025 – Vandaag heeft minister Klever haar plannen voor de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking gepresenteerd. Met een ongekende korting van 2,4 miljard euro per jaar kiest het kabinet voor een koers die rampzalige gevolgen heeft voor mensen in de meest kwetsbare posities, vooral vrouwen en meisjes. Het budget voor gendergelijkheid en het bevorderen van vrouwenrechten verdwijnt zelfs helemaal. Dit is geen efficiëntieslag, maar een keiharde kaalslag. 

Nederland richt zich voortaan op eigen handelsbelangen en stabiliteit in landen die aan Europa grenzen. Dit is kortzichtig: klimaatverandering, instabiliteit en pandemieën stoppen niet aan de grenzen van Europa. Door ontwikkelingsdoelen vooral via bedrijven te realiseren, blijven juist de meest kwetsbare mensen buiten beeld. Dit vergroot internationale ongelijkheid en verzwakt Nederland als betrouwbare partner in internationale samenwerking. 

Daarnaast zit het beleid vol tegenstrijdigheden. Het kabinet zegt zich aan klimaatafspraken te houden, maar halveert het klimaatbudget. Het wil werken aan stabiliteit, maar wil samenwerken met overheden die de fragiele situatie in veel van de landen juist verslechteren. De focus op private financiering richt zich op grote, rendabele projecten. Dit sluit gemarginaliseerde groepen uit, terwijl juist lokaal geleide actie cruciaal is voor effectieve oplossingen. 

Het budget voor humanitaire hulp blijft grotendeels intact, maar zonder structurele ontwikkelingsprogramma’s blijft Nederland dweilen met de kraan open. Nederland presenteert zich als voorvechter van stabiliteit en veiligheid, maar deze bezuinigingen ondermijnen beide. 

Noot voor de redactie

Voor interviewverzoeken en meer informatie kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter.

Over CARE Nederland 

Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 120 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.