CARE Crisis Rapport: De 10 humanitaire rampen van 2024 die de krantenkoppen niet haalden
Wereldwijd verschenen in 2024 bijna 60 keer meer artikelen over de reünie van de band Oasis (125.689 artikelen) dan over de humanitaire crisis in Angola (1.956 artikelen). Dit terwijl Angola lijdt onder de ergste droogte in meer dan 40 jaar, die 2,2 miljoen mensen heeft getroffen. CARE publiceert voor de negende keer het CARE Crisis Report, waarin de tien minst besproken humanitaire rampen worden belicht – allemaal in Afrika.
“Zonder aandacht voor deze crises krijgen mensen niet de hulp die ze nodig hebben. Miljoenen mensen lijden in stilte, omdat de media zich vooral richten op grote en zichtbare rampen,” zegt Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp bij CARE Nederland. “Met zo weinig aandacht komt ook minder financiering, waardoor miljoenen mensen zonder essentiële hulp blijven. De media-aandacht is een levenslijn voor deze vergeten crises.”
De lijst toont de crises achter de headlines, veroorzaakt door een combinatie van conflicten, klimaatverandering en extreme armoede. Van Malawi, waar 6,1 miljoen mensen afhankelijk zijn van noodhulp door de zwaarste droogte in decennia, tot Mozambique, waar conflicten en cyclonen 2,8 miljoen mensen tot voedselonzekerheid hebben gedreven. Vrouwen en meisjes zijn vaak het zwaarst getroffen, omdat zij de last dragen van voedseltekorten en lange, gevaarlijke tochten voor water.
De tien vergeten humanitaire crises in 2024:
- Angola – 2,2 miljoen mensen getroffen door droogte, 1.956 artikelen.
- Centraal-Afrikaanse Republiek – 2,5 miljoen mensen met voedseltekort, 4.012 artikelen.
- Madagaskar – Cyclonen en armoede treffen 80% van de bevolking, 5.915 artikelen.
- Burkina Faso – 2,7 miljoen mensen kampen met honger, 7.606 artikelen.
- Burundi – 52% van de kinderen is chronisch ondervoed, 9.743 artikelen.
- Mozambique – 2,8 miljoen mensen met voedselonzekerheid, 10.082 artikelen.
- Kameroen – 60% van de mensen heeft geen toegang tot schoon water, 10.415 artikelen.
- Malawi – 6,1 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp, 11.077 artikelen.
- Zambia – 9,8 miljoen mensen getroffen door droogte, 13.061 artikelen.
- Niger – 4,5 miljoen mensen hebben hulp nodig, 15.721 artikelen.
Noot voor de redactie
Download hier het (Engelstalige) rapport. Voor mediavragen kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter.
De volgende woordvoerders zijn beschikbaar voor interviews:
- Jojanneke Spoor, Hoofd Humanitaire Hulp bij CARE Nederland (heeft zelf in Angola gewoond)
- Chikondi Chabvuta, Regional Advocacy Advisor, Southern Africa, CARE Malawi
- Kerstin Bandsom, Editor van het rapport, CARE Duitsland
Methodologie: Voor de negende keer op rij analyseerde de internationale mediamonitoringdienst Meltwater in opdracht van CARE 5.6 miljoen online artikelen in het Arabisch, Duits, Engels, Frans en Spaans. Dit onderzoek besloeg de periode van 1 januari tot 30 september 2024. Uit een lijst van 43 humanitaire crises die elk meer dan een miljoen mensen troffen, werden de tien crises met de minste mediabelangstelling geselecteerd.
Over CARE Nederland
Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 120 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.