Het Songfestival kreeg drie keer meer aandacht dan Soedan
14 april 2025 – De stilte rondom de oorlog in Soedan is letterlijk zichtbaar. In het afgelopen jaar verschenen in Nederlandse landelijke media slechts 2100 vermeldingen over de crisis. Ter vergelijking: het Eurovisie Songfestival werd ruim 6880 keer genoemd – meer dan drie keer zo vaak. “Als het stil blijft in de media en politiek, blijven ook de levensreddende beslissingen uit,” zegt Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp bij CARE Nederland. “We hebben het over de grootste humanitaire crisis ter wereld en die is uit beeld.”

Jaqulin (47) vluchtte met haar negen kinderen uit Soedan toen het geweld hun dorp bereikte. “Ik droeg mijn gehandicapte zoon op mijn rug en mijn baby op mijn borst,” vertelt ze. Na acht dagen lopen bereikten ze Zuid-Soedan, uitgeput en zonder eten. Dankzij hulp van CARE kregen ze medische zorg, onderdak en eten. “We zijn eindelijk ergens waar mensen om ons geven,” zegt Jaqulin. Foto: CARE/Sarah Easter
Twee jaar na het uitbreken van het geweld zijn meer dan twaalf miljoen mensen op de vlucht. In meerdere regio’s is hongersnood vastgesteld. Meer dan de helft van de bevolking heeft dringend voedsel, medische zorg en bescherming nodig. Vrouwen en meisjes lopen extra risico op geweld, uitbuiting en kind huwelijken. De vraag naar hulp voor vrouwen en meisjes van seksueel geweld is met 288% gestegen. Dit laat zien hoe ernstig de situatie is en hoe belangrijk het is dat er nú wordt ingegrepen. CARE biedt levensreddende hulp – van schoon drinkwater en voedsel tot ondersteuning voor slachtoffers van seksueel geweld – maar komt, net als veel andere organisaties, steeds vaker moeilijk de zwaarst getroffen gebieden in. Wegen zijn onveilig, grenzen gesloten en er is te weinig geld beschikbaar om te doen wat nodig is.
“Na twee jaar zien we een crisis die alleen maar dieper wordt en tegelijkertijd steeds stiller,” vervolgt Spoor. “Wat nodig is, is onmiddellijke opschaling van humanitaire hulp, veilige toegang voor hulpverleners en internationale druk om het geweld te stoppen. Zolang die actie uitblijft, laten we miljoenen mensen letterlijk in de steek.”
Noot voor de redactie
De genoemde cijfers over mediabereik zijn afkomstig uit Meltwater, een internationaal media monitoringsysteem. De data betreft vermeldingen in landelijke Nederlandse nieuwsmedia tussen 1 april 2024 en 1 april 2025.
Jojanneke Spoor is hoofd humanitaire hulp bij CARE Nederland. Ze woonde en werkte jarenlang in Soedan, onder meer in Khartoem en West-Darfur. Twee jaar geleden moest ze zelf op het nippertje worden geëvacueerd door Franse militairen toen het geweld uitbrak. Een aantal van haar oud-collega’s en vrienden zitten nog in het conflictgebied. Vanuit haar directe ervaring met de mensen achter de cijfers spreekt ze met diepe betrokkenheid over wat deze crisis betekent en wat er nú nodig is na twee jaar. Jojanneke is beschikbaar voor interviews. Neem hiervoor contact op met onze persvoorlichter.
Over CARE Nederland
CARE is een van de grootste humanitaire organisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen. Wij slaan de brug tussen noodhulp en duurzame ontwikkeling. Door de veerkracht van gemeenschappen tegen crises zoals conflict en klimaatverandering te versterken, werken wij aan blijvende verandering. Dat doen we samen met lokale partners en gemeenschappen – altijd met een focus op gelijkwaardigheid en de rol van vrouwen. Want als mensen gelijke kansen hebben, verminderen we armoede en onrecht structureel.