Humanitaire crisis in Oost-Congo verergert: CARE waarschuwt voor gevolgen van sluiting ontheemdenkampen

13 februari 2025 – De gevechten zijn opnieuw opgelaaid en de sluiting van alle ontheemdenkampen in en rond Goma heeft tienduizenden gezinnen gedwongen om onderdak te zoeken in overvolle kerken en scholen, waar basisvoorzieningen ontbreken. Water- en elektriciteitsvoorzieningen zijn nog steeds beperkt, voedselprijzen stijgen en de medische zorg is ernstig ontregeld. Volgens Maina King’ori, landendirecteur van CARE DRC, brengt deze massale verplaatsing extra gevaren met zich mee: “Vrouwen en meisjes lopen een verhoogd risico op geweld en uitbuiting in onveilige, geïmproviseerde opvanglocaties zonder privacy of sanitaire voorzieningen.”

De toegang tot hulp is in veel gebieden onzeker. CARE schaalt op in voedselhulp, bescherming van vrouwen en meisjes en de distributie van waterzuiveringsmiddelen en hygiënepakketten in Sake en Kirumba, waar veel ontheemden naartoe zijn getrokken. Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp bij CARE Nederland, benadrukt de urgentie: “We hebben dringend veilige en onbelemmerde toegang nodig om mensen te bereiken die alles kwijt zijn en afhankelijk zijn van noodhulp.”

CARE start komende week de eerste distributies in Sake, mits de veiligheidssituatie dat toelaat, en dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om druk te blijven uitoefenen op de strijdende partijen om een duurzaam staakt-het-vuren en om humanitaire toegang te garanderen en burgers te beschermen. 

Noot voor de redactie

Onze collega’s in Goma en omgeving zijn beschikbaar voor interviews. U kunt hiervoor contact opnemen met onze persvoorlichter.

Over CARE Nederland 

Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 120 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.