Langverwachte wapenstilstand in Gaza moet einde maken aan bloedvergieten en hoop bieden op opschaling van hulp 

CARE verwelkomt de overeenstemming over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen en roept alle partijen op om zich in te zetten voor een duurzame wapenstilstand. “Er moeten nu voorwaarden worden gecreëerd waarmee humanitaire organisaties veilig en effectief hun werk kunnen doen, mensen snel kunnen bereiken en hun operaties massaal kunnen opschalen,” zegt Jolien Veldwijk, landendirecteur Gaza en Westelijke Jordaanoever voor CARE. “De internationale gemeenschap moet direct actie ondernemen om ervoor te zorgen dat hulp Gaza bereikt en vooral vrouwen en meisjes worden beschermd.” 

De tijdelijke wapenstilstand in Gaza biedt slechts een korte adempauze voor de Palestijnse bevolking, die al 15 maanden te lijden heeft onder intensieve bombardementen en een strikte belegering. Meer dan 46.000 mensen zijn omgekomen en 109.000 anderen gewond geraakt, terwijl 90% van de bevolking van 2,3 miljoen is ontheemd. Daarnaast is 69% van de infrastructuur in Gaza vernietigd of beschadigd. Voor directe verlichting zijn minstens 600 vrachtwagens per dag met humanitaire hulp nodig om levensreddende steun te bieden aan de miljoenen die leven onder erbarmelijke omstandigheden, vaak zonder toegang tot basisvoorzieningen. 

Israël moet, als bezettende macht, volledige en onbeperkte humanitaire toegang tot Gaza toestaan en ontheemde Palestijnen laten terugkeren naar hun woongebieden. Zonder een langdurige wapenstilstand en een aanpak van de onderliggende oorzaken dreigt de regio opnieuw geconfronteerd te worden met menselijk leed van ongekende omvang.

Noot voor de redactie

Voor interviewverzoeken met Jolien Veldwijk, landendirecteur in Gaza en de Westelijke Joordaanoever, en Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland, kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter.

Over CARE Nederland 

Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 120 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.