Onderzoek CARE: veiligheid vrouwen en meisjes Myanmar zwaar onder druk
28 april 2025 – Een maand na de zware aardbeving in Myanmar verslechtert de situatie voor vrouwen en meisjes in rap tempo. Uit onderzoek van CARE en lokale partners blijkt dat zij 61% van de ontheemden vormen. In de opvanglocaties voelt 70% van ontheemden zich onveilig en ongeveer 80% van de sanitaire voorzieningen zijn niet aangepast aan de behoeften van vrouwen en meisjes. In veel schuilplaatsen ontbreken zelfs eenvoudige voorzieningen zoals muren of afschermingen. “Vrouwen en meisjes zijn de onzichtbare slachtoffers van deze ramp. Hun veiligheid staat op het spel, en de wereld kijkt weg,” zegt Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp van CARE Nederland.

Ook de sociale vangnetten zijn volledig weggevallen, blijkt uit CARE’s onderzoek in Mandalay, Sagaing en Zuid-Shan. 56% van de ondervraagden in Mandalay geeft aan voorzorgsmaatregelen te moeten nemen tegen seksueel geweld en intimidatie. Daarnaast heeft 59% gehoord van gevallen van seksuele uitbuiting of misbruik. Slechts 22% van de ondervraagden in Mandalay en 50% in Zuid-Shan weet waar zij incidenten kunnen melden of hulp kunnen zoeken. De toegang tot bescherming is minimaal: in sommige regio’s ontvangt meer dan 80% van de bevolking geen enkele ondersteuning op het gebied van seksueel geweld. “Deze crisis verdiept zich in stilte,” benadrukt Spoor. “Als we niet snel ingrijpen, raken vrouwen en meisjes definitief buiten bereik van hulp en bescherming.”
Met het moessonseizoen in aantocht nemen de risico’s verder toe. Overstromingen en ziekten kunnen opvanglocaties overspoelen. Bovendien kunnen zware regenval en modderstromen landmijnen en niet-ontplofte explosieven verplaatsen, wat nieuwe gevaren oplevert. CARE werkt samen met lokale vrouwengroepen aan veilige opvang, medische zorg via mobiele gezondheidsteams en betere toegang tot schoon water en hygiëne.
Noot voor de redactie
Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp van CARE Nederland, is beschikbaar voor gesprek. Kyaw Zinn Latt, programmadirecteur van de crisisrespons in Myanmar (locatie: Myanmar) is eind deze week ook beschikbaar. Neem hiervoor contact op met onze persvoorlichter.
Over CARE Nederland
CARE is een van de grootste humanitaire organisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen. Wij slaan de brug tussen noodhulp en duurzame ontwikkeling. Door de veerkracht van gemeenschappen tegen crises zoals conflict en klimaatverandering te versterken, werken wij aan blijvende verandering. Dat doen we samen met lokale partners en gemeenschappen – altijd met een focus op gelijkwaardigheid en de rol van vrouwen. Want als mensen gelijke kansen hebben, verminderen we armoede en onrecht structureel.