Twee jaar na de aardbevingen is in Turkije de wederopbouw zichtbaar maar de toekomst onzeker
HATAY, TURKIJE – Twee jaar na de allesverwoestende aardbevingen in Turkije en Noord-Syrië is de wederopbouw zichtbaar, maar de humanitaire noden blijven groot. Nog altijd leven ruim 400.000 mensen in containers en tenten, zonder zekerheid over hun toekomst. Hoewel er vooruitgang wordt geboekt, zoals de bouw van nieuwe huizen en het openen van scholen, is er nog veel hulp nodig om deze mensen weer perspectief te bieden.
“Wat mij hier vooral opvalt, is de enorme psychologische impact van de ramp,” zegt Deniz Dönmez, woordvoerder van CARE Nederland, vanuit de zwaarst getroffen provincie Hatay. “Veel mensen worstelen met trauma’s, angst en uitzichtloosheid. Vooral bij gezinnen met jonge kinderen zie je de gevolgen van stress en onzekerheid, terwijl zij juist stabiliteit nodig hebben om hun leven weer op te bouwen.”
CARE Nederland zag tijdens het bezoek hoe hulp een verschil maakt. Met steun van CARE kon een Syrisch gezin hun containerwoning voorzien van een keukentje, toilet, stromend water, een watertank en een betonnen vloer. “De oma, die na het verlies van haar schoondochter voor haar kleinzoon zorgt, vertelde hoe dankbaar ze is voor deze ondersteuning,” zegt Dönmez. “Deze hulp biedt hen een basis om door te gaan, maar hun situatie laat ook zien hoeveel er nog nodig is om echt vooruit te kunnen kijken.”
De situatie blijft kwetsbaar. Naast basisvoorzieningen, zoals schoon drinkwater en sanitaire faciliteiten, is er grote behoefte aan psychosociale hulp en veilige huisvesting. “Deze mensen hebben al zoveel verloren,” benadrukt Dönmez. “We mogen hen niet vergeten. Het zal jaren duren voordat zij weer een gevoel van stabiliteit en normaliteit kunnen ervaren.”
Noot voor de redactie
Voor interviewverzoeken en meer informatie kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter.
Over CARE Nederland
Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 120 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.