Voedseltekort in Zuid-Soedan kritiek: Acute honger onder miljoenen mensen
Zuid-Soedan staat op de drempel van een humanitaire ramp. Maar liefst 5,8 miljoen mensen – bijna 46 procent van de bevolking – kampen met acute voedselonzekerheid. Deze crisis is het gevolg van een gevaarlijke combinatie van klimaatverandering en conflict. Extreme droogte en aanhoudende overstromingen hebben inmiddels meer dan een miljoen mensen getroffen.
“De situatie is een ware humanitaire nachtmerrie,” zegt Abel Whande, landendirecteur van CARE Zuid-Soedan. “We zien gezinnen worstelen om te overleven in omstandigheden die voor velen onvoorstelbaar zijn. In gebieden als Lekuangole vallen er al doden door honger, en het wordt steeds moeilijker om aan basisvoorzieningen te komen. Vooral vrouwen en meisjes zijn kwetsbaar; zij moeten vaak lange en gevaarlijke tochten maken door conflictgebieden om voedsel te vinden. Het stijgende waterpeil en aanhoudend geweld maken de situatie bijna uitzichtloos. Als er niet snel actie wordt ondernomen, dreigt een humanitaire ramp van ongekende omvang.”
Vrouwen en meisjes zijn bijzonder kwetsbaar in deze crisis. Naast het risico op ondervoeding stijgt ook het gevaar voor geweld en ontheemding. Nyikcho, een 66-jarige grootmoeder, vertelt over haar ervaringen: “Mijn gemeenschap is verwoest door droogte, overstromingen en conflict. Ik heb geen voedsel en ben nu alleen verantwoordelijk voor mijn kleinkinderen na het verlies van mijn zoons.”
CARE benadrukt dat, ondanks de inspanningen van hulporganisaties, miljoenen mensen in Zuid-Soedan dagelijks de gevolgen ondervinden van voedseltekorten en beperkte logistieke ondersteuning. De noodhulp moet dringend worden uitgebreid. “De noden zijn enorm, maar de financiële steun blijft achter,” waarschuwt Reintje van Haeringen, directeur CARE Nederland. “Zonder grootschalige internationale interventie dreigt de situatie verder te escaleren.”
CARE zet zich in voor levensreddende hulp, waaronder financiële steun, psychosociale hulp en medische zorg. In overstromingsgevoelige gebieden zoals Rubkona ontvangen getroffen gezinnen contant geld, noodvoorzieningen en hygiëneproducten.
Noot voor de redactie
Abel Whande, landendirecteur van CARE Zuid-Soedan en Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland zijn beschikbaar voor interviews. Bij interesse kun je contact opnemen met onze persvoorlichter.
Over CARE Nederland
Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 120 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.