Advocacy bij CARE Nederland: Ons jaar in 4 hoogtepunten
Door Isa Goosen, Stagiaire Advocacy & Communicatie bij CARE Nederland
Het einde van het jaar nadert – een mooi moment om terug te blikken op 2024! Het was een jaar waarin we samen met gemeenschappen en onze lokale partners verder hebben gebouwd aan een veilige en gelijkwaardige toekomst. Wereldwijd hebben we mensen in kwetsbare posities ondersteund, niet alleen met levensreddende hulp, maar ook de middelen om veerkrachtiger te worden. Maar wist je dat CARE niet alleen actief is in landen waar humanitaire hulp hard nodig is? Ook in Nederland zetten wij ons in voor beleidsbeïnvloeding die wereldwijd het verschil maakt. Benieuwd hoe wij dit doen? Blijf dan lezen!
CARE Nederlands advocacy team speelt een cruciale rol in onze missie door de verhalen te vertellen van onze programma’s wereldwijd. Zo laten we politici en beleidsmakers in Nederland zien hoe belangrijk ontwikkelingssamenwerking is. Deze persoonlijke verhalen maken de impact van ons werk tastbaar en onderstrepen waarom blijvende steun noodzakelijk is. Benieuwd welke verhalen wij in 2024 hebben verteld en hoe? Blijf dan lezen!
Geluid maken voor gezinnen in Gaza
Eén van de grootste humanitaire crises dit jaar speelde zich af in Gaza. Humanitaire hulp kwam moeilijk ter plaatse, waardoor honderdduizenden mensen in hongersnood verkeerden. In samenwerking met acht andere hulporganisaties organiseerden we in april, een half jaar na het begin van het conflict in Gaza, een protestactie om de druk op de Nederlandse regering op te voeren. Op het Binnenhof trommelden tientallen werknemers van de deelnemende organisaties op potten en pannen om aandacht te vragen voor het belang van ongehinderde humanitaire toegang. Het AD sprak tijdens de actie met onze directeur Reintje van Haeringen.
Benadruk de connectie tussen gender, klimaat en biodiversiteit
In de eerste maanden van het jaar hebben we met diverse maatschappelijke organisaties een paper ontwikkeld over de onlosmakelijke verbinding tussen gender, klimaat en biodiversiteit. Ons doel? Nederlandse beleidsmakers overtuigen dat deze thema’s in samenhang aangepakt moeten worden. In de paper staan enkele aanbevelingen voor de beleidsmakers, zoals het structureel betrekken van vrouwen en meisjes bij politieke besluitvorming en het verstrekken van van klimaatfinanciering die toegankelijk is voor vrouwen.
Op 24 september overhandigden we onze paper aan de commissie Klimaat en Groene Groei, waarmee we een krachtig signaal afgaven voor inclusieve en duurzame beleidsvorming. Dit paper heeft geleid tot verschillende gesprekken in de Tweede Kamer en op het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Zo consulteerden we, met de andere organisaties die meeschreven, de commissie Klimaat en Groene Groei over het belang van rechtvaardige klimaatfinanciering.
Nederland dreigt van de kaart te verdwijnen
Slechts een week eerder, op Prinsjesdag, startte onze campagne ‘Een kaartje uit’ – een ander belangrijk hoogtepunt. Toen duidelijk werd dat er forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking in het verschiet lagen, sloegen CARE en andere organisaties in de humanitaire sector de handen ineen. In samenwerking met campagnebureau BKB lieten we Tweede Kamerleden via ansichtkaarten kennismaken met de deelnemers van onze programma’s in landen over de hele wereld. De boodschap was helder: als Nederland stopt met investeren in ontwikkelingssamenwerking, vegen we onze invloed van de kaart. In November deelden wij deze krachtige boodschap en persoonlijke verhalen met de Tweede Kamer. Het was een inspirerend voorbeeld van hoe collectieve actie het verschil kan maken – waarin de stemmen van de mensen die wij bijstaan centraal stonden.
Persoonlijke verhalen uit de Filipijnen
Tot slot mochten we dit jaar bijzondere gasten verwelkomen uit de Filipijnen: onze collega’s Ansherina Talavera en Sindhy Obas. Zij deelden in Nederland hun ervaringen met toenemende klimaatrampen en de uitdagingen die vrouwen daardoor ervaren. Tijdens een evenement in Pakhuis de Zwijger sprak Ansherina over de dringende noodzaak van feministische klimaatfinanciering.
De volgende dag organiseerden we samen met Women Engage for a Common Future een inspirerend evenement over de verbanden tussen klimaat, conflict en gender. Deelnemers gingen in kleine groepen in gesprek met onze collega’s uit de Filipijnen en klimaatactivisten uit Pakistan, wat leidde tot open en bemoedigende gesprekken. Deze uitwisselingen lieten ons zien hoe klimaatverandering en conflict bestaande ongelijkheden tussen mannen en vrouwen verder verdiepen – waardevolle inzichten die ons humanitaire en duurzame ontwikkelingswerk blijven voeden.
Bewandel de weg naar een rechtvaardige wereld
Het werk van het advocacy team in Nederland laat zien dat we niet alleen ver van huis impact maken, maar ook binnen onze eigen landsgrenzen. Door verhalen te vertellen van de gemeenschappen met wie we samenwerken, campagnes te voeren en evenementen te organiseren, brengen we de stem van mensen in kwetsbare situaties naar de politieke tafels, waar uiteindelijk belangrijke beslissingen worden genomen. Of we nu de noodzaak van ontwikkelingssamenwerking onderstrepen, pleiten voor feministische klimaatfinanciering of het versterken van de rol van vrouwen in beleidsvorming – samen met partners en gemeenschappen zetten we stappen richting een rechtvaardigere wereld.