Ivoorkust: Vrouwen versterken hun positie in cacaosector 

Door Richard Kooge, Manager Business Development & Innovatie bij CARE Nederland

In tijden waarin het soms lijkt alsof actoren vooral voorkeur geven aan hard power, mocht ik de kracht van soft power zien en ervaren. Begin deze maand reisde ik naar de cacaogordel in Ivoorkust om de duurzame ontwikkelingsprojecten van CARE Nederland te bezoeken. Het doel van deze projecten is om de sociale en economische zelfredzaamheid van vrouwen in cacaogemeenschappen te versterken. Met steun van onze partners Unilever, Barry Callebaut Group, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, CIFOR-ICRAF en Alma Productions hebben we in samenwerking met onze krachtige deelnemers al veel vooruitgang geboekt.  

Foto: Richard Kooge / CARE Nederland

Dankzij de gezamenlijke spaarpot kunnen vrouwen ondernemen

Een van de manieren waarop wij vrouwen ondersteunen bij het versterken van hun sociale en economische positie is door spaar- en leengroepen op te zetten. Dit doen wij niet alleen in Ivoorkust, maar ook in vele andere landen. Tijdens mijn bezoek aan een gemeenschap was ik diep onder de indruk van de verhalen die vrouwelijke deelnemers van deze spaar- en leengroepen deelden.  

Het was voelbaar dat ze vanuit hun hart spraken toen ze vertelden dat hun zelfvertrouwen enorm is gegroeid sinds het begin van het project, dat ze nu gelijkwaardig zijn aan hun mannelijke partner, en hoe trots ze zijn dat ze een eigen onderneming konden beginnen dankzij de aangeboden lening. Let wel, deze lening konden zij alleen krijgen nadat ze zelf spaargeld in de gemeenschappelijke pot hadden gestopt, met het doel dat hun kapitaal uiteindelijk groeit. Ook deelden een aantal vrouwen met een grote lach op hun gezicht dat ze hun bedrijf – van een naaiatelier tot een kapsalon of kiosk – hebben kunnen laten groeien met steun van CARE.  

Foto: Richard Kooge / CARE Nederland

CARE’s spaar- en leengroepen bieden een mooie oplossing, maar vereisen daarvoor wel inzet en discipline van de deelnemers. Om dit te illustreren, een vrouw vertelde me dat ze een jaar lang iedere week het minimale bedrag dat ze kon missen inlegde. Het jaar daarna verhoogde ze dit bedrag en was ze zelfs in de financiële positie om krediet aan te vragen om een naaimachine te kopen. Nu verdient ze daarmee haar eigen geld en kan ze nog meer gaan sparen. Een andere vrouw kon zich helemaal vinden in dit verhaal – dankzij de spaar- en leengroep waar ze aan deelneemt kon ze een eigen bedrijf in de verkoop van gasflessen opzetten en dit uiteindelijk uitbreiden. 

Naast dat deze vrouwen nu een eigen bedrijf en vast inkomen hebben, hebben zij hun netwerk kunnen uitbreiden. Deze connecties tussen deelnemers van CARE’s spaar- en leengroepen zijn ontzettend belangrijk, voor zowel sociale als economische redenen. Via WhatsApp-groepen die wij hebben opgezet kunnen zij namelijk snel informatie uitwisselen, bijvoorbeeld over het verhandelen van gewassen of wie een bepaald product kan aanleveren en wanneer. Wat je vervolgens ziet is dat deze vrouwen elkaar helpen hun onderneming te laten groeien.

Foto: Gildas Doba / CARE

Leven lang leren

Een andere tool die wij via deze projecten aanbieden is de MoussaBara app. Met behulp van deze digitale onderwijs-app op hun telefoons hebben tientallen vrouwen leren lezen, schrijven en rekenen. Hierdoor kunnen zij niet alleen makkelijker met anderen communiceren, maar ook hun bedrijf nog verder uitbouwen. Het resultaat daarvan is weer dat velen van hen nu zonder problemen het schoolgeld van hun kinderen kunnen betalen. Kortom, we zien binnen deze cacaogemeenschappen in Ivoorkust een mooi domino-effect dat begint en eindigt bij het belang van onderwijs en uiteindelijk een impact heeft op meerdere generaties!  

Foto: Richard Kooge / CARE Nederland

Verbeterde banden tussen partners

Tot slot zag ik tijdens mijn bezoek aan de cacaogordel de positieve effecten van CARE’s zogeheten “couple dialogues.” Via deze sessies, die een meer therapeutische insteek hebben, brengen we koppels die deelnemen aan onze projecten samen met het doel om hun relatie te versterken. Onze ervaring leert dat goede, gelijkwaardige communicatie tussen twee partners uiteindelijk bijdraagt aan de sociale en economische positie van vrouwen. Ik was erg blij om ook hier mooie verhalen over te horen. 

Zo vertelde een vrouw dat zij voor haar deelname aan CARE’s spaar- en leengroep een slechte relatie had met haar echtgenoot. Terwijl hij op het land werkte als cacaoboer en vaak mensen inhuurde om hem daarbij te helpen, was de verwachting dat zij thuisbleef voor het huishouden. Hij beheerde het geld, want daar had zij niks over te zeggen.  

Hier kwam verandering in toen zij deel begonnen te nemen aan de gesprekssessies voor koppels. In deze neutrale omgeving kon zij rustig aan haar man vertellen wat haar dwarszat en dat zij ook graag op het land wilde werken om hem te helpen – dit zou overigens schelen in de kosten van een extra arbeider. Hij was het hiermee eens en sindsdien is hun relatie veel gelijkwaardiger en beter geworden, benadrukte de vrouw. Je kan natuurlijk wel raden wat voor boost dit aan haar zelfvertrouwen heeft gegeven!  

Foto: Richard Kooge / CARE Nederland

Blijvende verandering in Ivoorkust

Een week in de cacaogordel van Ivoorkust en vele mooie gesprekken later, keerde ik terug naar Nederland vol nieuwe indrukken, inspiratie en een gevoel van hoop. Met dank aan onze partners en natuurlijk al onze supporters, kunnen we een echt verschil maken in de levens van vele krachtige vrouwen – en dit zullen we blijven doen.  

Nieuwsgierig geworden naar een samenwerking met jouw bedrijf?

Richard Kooge, Manager Business Development bij CARE Nederland, maakt graag tijd om samen met u de mogelijkheden te doorlopen. Vul het contactformulier hieronder in of mail kooge@carenederland.org.