Ontwikkelingssamenwerking: “Voor CARE’s training voelde mijn leven begrensd”

Om de waarde van Nederlandse ontwikkelingssamenwerking echt te begrijpen, moeten we luisteren naar degenen die er direct bij betrokken zijn. Mensen die zelf hebben ervaren hoe zij, met een steuntje in de rug, hun leven konden verbeteren. Of het nu gaat om de levering van essentiële hulpmiddelen of het aanbieden van trainingsprogramma’s, Nederland speelt een cruciale rol in het versterken van gemeenschappen wereldwijd. Deze steun maakt een blijvend verschil – voor individuen, gemeenschappen en de toekomst.

Fawzia, 53, zit in haar winkel, waar ze met mensen praat over hun problemen. Foto: Sarah Rasheed/CARE

De verhalen die wij samen met Partos en andere Nederlandse maatschappelijke organisaties rond Prinsjesdag deelden gaven al een goed beeld van onze gezamenlijke impact, maar CARE’s werk gaat nog veel verder. In dit artikel vertellen nog meer mensen uit eigen ervaring over de impact van ontwikkelingssamenwerking met Nederland. Hun verhalen laten zien hoe belangrijk deze samenwerking is voor het verbeteren van levens, het vergroten van veerkracht en het creëren van duurzame verandering in gemeenschappen wereldwijd.

Vrouwen bouwen aan duurzame vrede in Jemen

Met financiële steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelde CARE in Jemen een platform om genderongelijkheid in vredesopbouw en conflictpreventie aan te pakken. Het doel van dit Vrouwen, Vrede en Veiligheid programma is gelijkwaardigheid en duurzame vrede. Dit bereiken wij door niet alleen vrouwen en meisjes in hun directe behoeften te voorzien, maar ook de onderliggende oorzaken van hun beperkte deelname in de samenleving aan te pakken. Als onderdeel van dit programma bieden wij trainingen aan, zodat vrouwen de vaardigheden ontwikkelen om zelf in hun gemeenschappen met deze thema’s aan de slag te gaan. 

“Vrouwen komen nu naar mij als ze problemen moeten oplossen.”

Faiwza

“Mijn leven voor mijn deelname aan dit trainingsprogramma voelde begrensd,” zegt Fawzia (53), een weduwe en moeder van zeven kinderen uit Jemen, over CARE’s Vrouwen, Vrede en Veiligheid programma. Inmiddels is Fawzia een belangrijke figuur in haar gemeenschap, waar ze vooral een aanspreekpunt is voor vrouwen en meisjes die niet naar school kunnen. “Vrouwen komen naar mij om hun problemen op te lossen, ofwel door met hun families in gesprek te gaan, ofwel door naar de rechter te stappen,” vertelt ze. “Ik spreek bijvoorbeeld met families die hun dochter verbieden om naar school te gaan en sommigen van hen heb ik al kunnen overtuigen om hun dochter een opleiding te laten volgen.”

Aisha, 26, in een park dichtbij haar huis. Foto: Sarah Rasheed/CARE

Van isolatie naar leiderschap

Ook Aisha (26), een alleenstaande moeder, wist dankzij ditzelfde Vrouwen, Vrede en Veiligheid programma in Jemen haar leven een nieuwe wending te geven. Na een hersenvliesontsteking op haar vijfde werd ze doof en spendeerde daardoor een deel van haar kindertijd in isolatie. Na een training die werd gefaciliteerd door CARE, traint Aisha nu zelf doven en slechthorenden.

Ze vond hierdoor niet alleen haar roeping als mentor voor andere doven, maar voelde zich ook gesterkt om een plek in de samenleving in te nemen. “Het programma motiveert mij en andere doven die hieraan meedoen om onszelf verder te ontwikkelen. Ik wil me blijven inzetten voor andere dove mensen, zodat zij ook hun capaciteiten kunnen uitbreiden en actieve leden van de gemeenschap kunnen zijn,” zegt Aisha.

Simpele maar essentiële middelen maken het verschil

Naast trainingen en onderwijs biedt CARE ook levensreddende humanitaire hulp aan gemeenschappen in kwetsbare posities. Van schoon drinkwater tot voedsel, de impact van deze fysieke steun is direct voelbaar. Voor veel families maken deze essentiële middelen het verschil tussen slechts overleven en een toekomst kunnen opbouwen.

Halima is op de vlucht in haar eigen land, Kenia. Zij en andere intern ontheemde mensen ontvingen nieuwe jerrycans van de Dutch Relief Alliance, waar CARE Nederland lid van is. Dit simpele initiatief, dat wordt gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maakt een enorm verschil in hun dagelijkse leven. “Bij droogte hoeven we ons niet meer zorgen te maken over dorst. Deze jerrycans hebben onze levens veranderd. Nu kunnen we water bewaren voor het drinken, koken en schoonmaken. Het is een enorme opluchting en geeft ons hoop,” zegt Halima.

Draag bij aan een gezondere toekomst

Tot slot geven we het woord aan Lay Gaynt Woreda, een deelnemer van CASCADE, een van onze grootste programma’s. Dankzij steun van de Nederlandse overheid kan CARE samen met de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) dit programma in wel zes landen in Afrika implementeren. Het doel? Om nformatie over en toegang tot gezonde voeding te versterken.

Lay Gaynt Woreda, een gezondheidsmedewerker uit Ethiopië, deed mee aan de training vanuit het CASCADE programma. “Ik ben heel blij met de trainingen over voeding. Bij onze medische centra houden we kookdemonstraties waar veel moeders erg geïnteresseerd in zijn en die ze goed kunnen toepassen. De praktische insteek zorgt ervoor dat alles meteen in de gemeenschap gebruikt kan worden,” vertelt Lay Gaynt.

Stop nooit met geven om anderen

Verhalen zoals die van Fawzia, Aisha, Halima en Lay Gaynt benadrukken de essentiële rol die Nederland speelt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Deze inzet en toewijding heeft ons land een sterke positie op het wereldtoneel gegeven. Maar de voorgestelde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking brengen dit alles in gevaar. Niet alleen ondermijnt dit het cruciale werk van vele hulporganisaties – die stuk voor stuk bijdragen aan de veiligheid, veerkracht en toekomst van mensen in kwetsbare situaties wereldwijd – maar het schaadt ook de internationale invloed en reputatie van Nederland.