Regreening Africa: De succesvolle strijd voor landherstel gaat door

Het Regreening Africa-programma is een mooi voorbeeld van hoe een nauwe samenwerking tussen gemeenschappen, onderzoeksinstituten, overheden en maatschappelijke organisaties kan leiden tot grote successen. De kennis die CARE en haar partners tijdens dit project heeft verzameld over klimaatbestendigheid, het ontwikkelen van waardeketens en duurzaam landbeheer is van onschatbare waarde voor toekomstige projecten in Afrika en de rest van de wereld. Wat begon als een pilot om landdegradatie tegen te gaan, is uitgegroeid tot een inspirerend voorbeeld voor toekomstige initiatieven op het gebied van landherstel.

Foto: CARE

De eerste fase van het programma werd in 2023 afgerond, en begin 2025 gaat de tweede fase van start. Dit keer wordt het programma uitgevoerd in zeven landen, waarbij CARE de uitvoering in Nigeria voor zijn rekening neemt. Het doel is om 200 duizend kleinschalige boeren te bereiken. Het uiteindelijke doel van het programma is om de veerkracht van gemeenschappen in de Sahel en de Hoorn van Afrika te versterken. Dit bereiken wij door hun aanpassingsvermogen aan klimaatverandering te versterken, de gezondheid van het land te herstellen, en te zorgen voor meer diversiteit in voedselproductie en bestaansmiddelen.

Een programma dat al jaren indrukwekkende resultaten boekt

In de afgelopen vijf jaar heeft Regreening Africa veel impact gemaakt. Zo heeft het programma de degradatie van land aangepakt en gemeenschappen ondersteund in het versterken van hun levensonderhoud en veerkracht – en dit in wel acht Afrikaanse landen. Het programma bereikte bijna een miljoen hectare land en meer dan 500 duizend huishoudens in de Sahel en de Hoorn van Afrika. Deze successen hebben de basis gelegd voor verdere herstelprojecten. De kracht van het programma ligt in een combinatie van technologische innovaties, nauwe samenwerking met gemeenschappen, en een lerende aanpak die zich aanpast aan de omstandigheden.

Wat leren we van deze samenwerking?

De eerste fase van Regreening Africa heeft laten zien dat een grootschalige aanpak mogelijk is, met een positieve impact op zowel het landschap als miljoenen mensen. Het herstel van land door middel van het planten en regenereren van lokale en inheemse soorten heeft talloze voordelen opgeleverd – denk aan meer biodiversiteit, betere koolstof- en wateropslag, en verbeterde leefomstandigheden voor boeren. Initiatieven zoals het VN-decennium voor herstel van ecosystemen en het Great Green Wall-initiatief sluiten nauw aan bij de doelstellingen van Regreening Africa, en benadrukken het belang van dit programma voor Afrika en de wereld.

© CARE CANADA
Zambia. Foto: Darcy Knoll

Regreening Africa’s unieke aanpak

Met steun van de Europese Unie, richt Regreening Africa zich op het herstellen van uitgestrekte gebieden in acht Afrikaanse landen. Het succes van het programma is te danken aan de nauwe samenwerking tussen gemeenschappen, ontwikkelingsorganisaties, onderzoeksinstellingen en overheden. Dankzij deze nauwe samenwerking kunnen de maatregelen voor herstel makkelijk, snel en op grote schaal worden aangepast aan lokale omstandigheden, waarbij belangrijke kennis wordt verzameld en gedeeld.

De kracht van het programma ligt in de zogenaamde ‘Options by Context (OxC)’ benadering, waarbij opties voor landherstel worden afgestemd op de specifieke sociale en ecologische omstandigheden van kleinschalige boeren. Door de behoeften en kennis van deze boeren centraal te stellen, heeft CARE niet alleen verschillende methoden voor landherstel toegepast, maar ook veranderingen in beleid voorgesteld op basis van de geschiktheid voor verschillende lokale contexten.

Foto: CARE

Impact voorbij de doelstellingen

De impact van Regreening Africa is indrukwekkend. Het programma heeft meer dan 600 duizend huishoudens ondersteund en bijna een miljoen hectare land hersteld. Dankzij kosteneffectieve oplossingen van slechts 30 euro per hectare, heeft CARE middels dit project tientallen miljoenen hectares aan gedegradeerd land in Afrika kunnen herstellen. Daarmee zijn de doelstellingen – een miljoen hectare en 500 duizend huishoudens – ruimschoots gehaald en draagt het project bovendien bij aan wereldwijde en regionale afspraken op het gebied van landherstel.

Regreening Africa is uitgegroeid tot een toonaangevend voorbeeld in de strijd tegen landdegradatie en biedt een model voor toekomstige duurzame initiatieven. De erfenis van het programma, gekenmerkt door samenwerking, flexibiliteit en inclusiviteit, vormt een belangrijke basis voor verdere landherstelprojecten in de semi-aride gebieden van Afrika.

Erkenning als wereldwijde vlaggenschip

Regreening Africa is officieel geselecteerd als een World Restoration Flagship van het VN-decennium voor herstel van ecosystemen. Deze erkenning benadrukt de buitengewone bijdrage van het programma aan het herstel van ecosystemen en duurzaamheid in Afrika. De belangrijke rol die dit programma speelt in klimaatbestendigheid, landherstel en biodiversiteitsbehoud wordt daarom ook voortgezet in 2025.